VIDEO Čína vypustila do vesmíru svoj prvý röntgenový teleskop

NETKY.SK • 15 Jún 2017, 18:02 • 2 min
VIDEO Čína vypustila do vesmíru svoj prvý röntgenový teleskop

PEKING - Čína dnes vypustila do vesmíru svoj prvý röntgenový teleskop, ktorý bude pátrať po čiernych dierach, pulzaroch a zábleskoch gama žiarenia.

slovakia

left justify in out

Raketa Dlhý pochod-4B s teleskopom vážiacim dva a pol tony odštartovala z púšte Gobi. Ide o najnovšiu zo série misií v rámci ambiciózneho vesmírneho programu Číny.

 

Teleskop Hard X-ray Modulation Telescope (HXMT) bude krúžiť na obežnej dráhe 550 kilometrov nad Zemou s cieľom skúmať evolúciu čiernych dier, možné využitie pulzarov pre navigáciu vesmírnych lodí a bude hľadať záblesky gama žiarenia. Čínski vedci považujú röntgenový teleskop za malé vesmírne laboratórium, keďže má vo výbave tri detektory rozličných energetických dosahov.

 

"Tešíme sa na objavovanie nových aktivít čiernych dier a výskum stavu neutrónových hviezd pri extrémnej gravitácii a hustote a rovnako tak preskúmame fungovanie fyzikálnych zákonov pri pôsobení extrémnych magnetických polí," uviedol Čang Šuang-nan, šéf tímu vedcov podieľajúcich sa na vývoji teleskopu.

 

Čína v minulých rokoch urýchlila svoj vesmírny program a pripravuje niekoľko ambicióznych misií. Do konca roka plánuje získať vzorky hornín z povrchu Mesiaca a budúci rok chce pristáť s lunárnou sondou na odvrátenej strane Mesiaca.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona