VIDEO: Čína nakupovala zariadenia na PCR testy mesiace pred vypuknutím pandémie

NETKY.SK • 5 Október 2021, 17:28 • 2 min
VIDEO: Čína nakupovala zariadenia na PCR testy mesiace pred vypuknutím pandémie

BRATISLAVA - Podľa niektorých odborníkov to jasne naznačuje, že tamojšie úrady vedeli o šírení koronavírusu oveľa skôr, ako o tom informovali WHO. Čína však takéto tvrdenia odmieta.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Čínske laboratóriá v meste Wu-chan začali vo veľkom nakupovať zariadenia na vyhodnocovanie PCR testov niekoľko mesiacov pred tým, ako sa tam koncom roka 2019 začal šíriť nový koronavírus. Vyplýva to zo správy austrálsko-americkej firmy Internet 2.0, ktorá sa zaoberá kybernetickou bezpečnosťou. 

 

 

Autori v nej uvádzajú, že nákup prístrojov vzrástol v roku 2019 o takmer 50 percent, pričom podpísali celkovo 135 zmlúv. V roku 2018 to bolo 89 zmlúv a rok predtým len 72. Investície do zariadení vo Wu-chane vzrástli v rokoch 2015 až 2019 o 600 percent

 

Prečítajte si tiež: VIDEO: Nový pandemický rekord – mesto s najdlhším lockdownom na svete

 

Nárast v nákupe zariadení sa začal v máji 2019, najvýraznejší bol v júli, teda 5 mesiacov pred tým, ako Svetovej zdravotníckej organizácii (WHO) ohlásili prvý prípad nákazy.

 

Podľa niektorých odborníkov tieto dáta naznačujú, že čínske úrady vedeli o šírení koronavírusu už skôr ako v decembri. Ďalšia možnosť je, že tamojšie laboratóriá sa v tom období začali viac sústrediť na virologický alebo pandemický výskum

 

img

 

Analytik Robert Potter uviedol, že tieto informácie spochybňujú doterajšie správy o začiatku šírenia infekcie. K tomuto názoru sa priklonil aj niekdajší šéf amerických tajných služieb John Ratcliffe.

 

Čínske ministerstvo zahraničných vecí popiera takéto teórie. Tvrdí, že spadajú do rovnakej kategórie ako špekulácie o laboratórnom pôvode vírusu. 

 

K téme: WHO opäť preskúma pôvod pandémie. Chce jasné dôkazy




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies