VIDEO Češka navrhla kompostovateľné kávové kapsule: Získala hlavnú cenu Save the ocean!

NETKY.SK • 19 Január 2019, 14:23 • 2 min
VIDEO Češka navrhla kompostovateľné kávové kapsule: Získala hlavnú cenu Save the ocean!

Podľa štatistík z roku 2015 patria Češi medzi najväčších spotrebiteľov instantných káv v Európe. Za rok 2011 spotrebovali 3,26 kilogramu kávy na osobu a v roku 2014 už to bolo 5,4 kg.

slovakia

left justify in out

Káva je tak všadeprítomným fenoménom, a preto sa súťaž Mladý obal rozhodol spustiť súťaž, kde vyzvala kreatívu na navrhovanie obalov nielen na kávu ako takú, ale na všetko, čo k nej patrí.


Verona Janečková navrhla 100% recyklovateľné kompostovateľné kapsule, ktore sú vyrobené z kuchynského odpadu, premenené na nový materiál podobný bioplastu.

 

Jeho základným stavebným prvkom je recyklovaná papierová hmota, doplnená rôznymi prísadami ako napr. kávová usadenina.

 

img

Kompostovateľné kapsule od Veroniky Janečkovej. Zdroj: Facebook

 

Suroviny sú zvolené tak, aby sa dali bezpečne vyhodiť na kompost. Jednorazové kapsule do kávovarov sa vyrábajú z plastu a hliníka, takže sú veľmi nesprávne recyklovateľné.

 

To predstavuje pre životné prostredie obrovskú záťaž. Niet divu, že porota udelila Veronike Janečkovej hlavnú cenu za "vizionársky ekologický prístup".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies