VIDEO: Bývalému policajtovi Ľubošovi T. bolo zrušené podmienečné prepustenie

NETKY.SK • 6 Apríl 2021, 17:27 • 2 min
VIDEO: Bývalému policajtovi Ľubošovi T. bolo zrušené podmienečné prepustenie

BRATISLAVA - Rozsudok o podmienečnom treste pre bývalého policajta Ľuboša T, ktorý v decembri 2019 vyniesol Okresný súd Bratislava V, je neplatný. Ako potvrdil hovorca bratislavských súdov Pavol Adamčiak, Krajský súd v Bratislave rozsudok nad obvineným v celom rozsahu zrušil a vec vrátil súdu prvého stupňa, aby ju v potrebnom rozsahu prejednal a rozhodol.

slovakia

left justify in out

Rozsudok z roku 2014

Prvostupňový súd Ľuboša T. v kauze zákroku proti vodičke pri cestnej kontrole z roku 2014 odsúdil k úhrnnému trestu odňatia slobody v trvaní tri roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu päť rokov, taktiež povinnosť verejne sa ospravedlniť poškodeným a zároveň trest zákazu činnosti spočívajúci vo výkone zamestnania, povolania, funkcie spojenej s rozhodovacou právomocou po dobu desiatich rokov.

 

img

 

Chybné rozhodnutie 
Senát odvolacieho súdu podľa Adamčiaka rozhodol o zrušení prvostupňového verdiktu z procesného dôvodu. "Závažnou chybou procesného postupu, v dôsledku ktorej je vydaný prvostupňový rozsudok nezákonný je to, že okresný súd ho vyhlásil bez toho, aby bolo príslušným súdom rozhodnuté, či nie sú splnené podmienky pre odňatie veci a jej prikázanie inému súdu," uviedol. Zároveň doplnil, že k vydaniu nového rozhodnutia môže súd pristúpiť až potom, čo Najvyšší súd SR posúdi návrh obžalovaného a vybaví jeho podanie.

 

Bývalý príslušník policajnej Pohotovostnej motorizovanej jednotky Ľuboš T. čelí obžalobe pre zneužitie právomoci verejného činiteľa a obmedzovanie osobnej slobody. Podľa prokuratúry sa dopustil trestných činov počas zásahu proti vodičke Marte Bartlovej pri cestnej kontrole v októbri 2014.

 

Na internete sa následne objavilo video, na ktorom policajt počas cestnej kontroly použil voči vodičke donucovacie prostriedky. Tie vyšetrovateľ a prokuratúra vyhodnotili ako neprimerané.

 

 

Zdôvodnenie 
Bývalý policajt svoj zákrok zdôvodňoval tak, že žena pri sebe nemala potrebné doklady od auta a voči hliadke sa správala agresívne, za čo ju predviedli na policajné oddelenie. Video nakrútila dcéra vodičky Mária, ktorá bola na mieste incidentu. Rovnako aj ju predviedli na policajnú stanicu, keďže pri sebe nemala občiansky preukaz.

 

Obe ženy však tvrdia, že zákrok nevyprovokovali a agresívne sa k nim správal obžalovaný. Ten v priebehu procesu viackrát žiadal odňatie prípadu Okresnému súdu Bratislava V a namietal zaujatosť samosudkyne.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona