AKTUALIZOVANÉ VIDEO Bystrany a Spišské Vlachy vyhlásili po prietrži 3. stupeň povodňovej aktivity: Na viacerých miestach Slovenska treba rátať s povodňami

NETKY.SK • 13 Jún 2018, 19:47 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ VIDEO Bystrany a Spišské Vlachy vyhlásili po prietrži 3. stupeň povodňovej aktivity: Na viacerých miestach Slovenska treba rátať s povodňami

BYSTRANY– Obcami na Spiši sa v stredu podvečer prehnala silná prietrž s výdatnými zrážkami, v Spišských Vlachoch a v Bystranoch, okres Spišská Nová Ves, už vyhlásili 3. stupeň povodňovej aktivity. Potvrdil starosta Bystrian František Žiga s tým, že u nich zaplavilo celú časť obce nižšie od tamojšieho potoka.

slovakia

left justify in out

„Bolo to strašné, cez obec šla miestami podľa mňa aj dvojmetrová voda. Teraz to trošku kleslo, už neprší, ale zaplavené sú tam všetky domy, pivnice, dvory, záhrady. Okrem vody sa privalilo aj bahno, takže situácia je naozaj vážna,“ zhodnotil Žiga.

Dodal, že v obci zaplavilo aj kultúrny dom a z jednej strany na druhú sa momentálne nedá prejsť kvôli zaplavenej ceste.

 

Jediná časť, ktorá nie je zaplavená, je rómska osada, keďže sa nachádza na kopci, spodná časť je podľa starostu kompletne pod vodou. „Naposledy sme mali takúto situáciu pri povodniach v roku 2010, škody budú určite veľmi vysoké aj na obecnom majetku, aj na majetku našich občanov,“ zdôraznil.

 

Podľa neho všetci, ktorí môžu, momentálne pomáhajú tým, čo im zaplavilo domy. Čakajú, kým opadne voda, aby mohli pomaly odpratávať neporiadok, čo narobila voda a bahno. V Bystranoch momentálne pomáha odstraňovať následky povodne aj jedna posádka Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) zo Spišskej Novej Vsi a tiež miestni dobrovoľní hasiči.

 

„Smerovali tam aj hasiči z Krompách, museli sa však otočiť, pretože cesta medzi Spišskými Vlachmi a Bystranmi je uzavretá. Zrejme tam došlo k zaplaveniu alebo podmytiu vozovky,“ doplnil operačný dôstojník Krajského riaditeľstva HaZZ v Košiciach.

 

 

Na juhu Slovenska platí 2. stupeň výstrahy

 

Aktuálne hrozia povodne aj na viacerých miestach na juhu Slovenska, kde treba rátať s povodňami a povodňovými javmi mimo tokov. Pre okresy Dunajská Streda, Komárno a Nové Zámky - juh vydal Slovenský hydrometeorologický ústav výstrahu 2. stupňa. Výstrahy prvého stupňa platia do 22.00 h pre 16 okresov.

 

"Predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," konštatujú meteorológovia. Povodňové javy sa podľa nich môžu vyskytnúť aj mimo tokov - platí to najmä pre okresy s 2. stupňom výstrahy.

 

Východ je pod vodou

 

Očakávané stredajšie zrážky môžu na niektorých miestach spôsobiť prívalové povodne. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahu 1. stupňa pred povodňami pre viaceré okresy, prevažne na východe Slovenska.

 

Do 21.OO h platí výstraha pre okresy Spišská Nová Ves, Levoča, Sabinov, Prešov, Gelnica, Medzilaborce, Humenné, Snina, Košice - okolie a Dunajská Streda. V okresoch Partizánske, Prievidza a Šaľa treba s povodňami rátať do 20.00 h.

 

"Predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," konštatujú meteorológovia. Povodňové javy sa podľa nich môžu vyskytnúť aj mimo tokov.

 

Na väčšine územia Slovenska tiež treba rátať s búrkami, ktoré môžu sprevádzať krúpy. Pre 21 okresov už SHMÚ zvýšil výstrahu na 2. stupeň, pri ktorom je vysoká pravdepodobnosť vzniku škôd.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies