VIDEO Budú sa vám tlačiť slzy do očí! Z dvoch bezdomovcov sú hrdinovia, vyťahovali klince z detských tvárí a bezprostredne poskytovali pomoc raneným v Manchestri

NETKY.SK • 26 Máj 2017, 11:39 • 2 min
VIDEO Budú sa vám tlačiť slzy do očí! Z dvoch bezdomovcov sú hrdinovia, vyťahovali klince z detských tvárí a bezprostredne poskytovali pomoc raneným v Manchestri

MANCHESTER - Pri teroristickom útoku v Manchestri ľuďom pomáhali nielen profesionálne záchranárske tímy, ale aj dvaja muži bez domova. Ich nezištná pomoc neostala bez odmeny.

slovakia

left justify in out

V crowdfundingovej kampani si jeden z bezdomovcov vyslúžil tisíce libier od dobrovoľných darcov a druhému prisľúbili polročné zabezpečenie strechy nad hlavou, túto myšlienku inicioval spolumajiteľ futbalového klubu West Ham United. Stephen Jones, ktorý žije na ulici už pár rokov, neváhal a ihneď ako započul ohlušujúci výbuch a zbadal množstvo zranených detí a dospelých kričiacich o pomoc, priskočil k raneným a začal im pomáhať.

 

"Že som bezdomovec, neznamená, že nemám srdce. Bol to inštinkt ísť a pomôcť ľuďom, ktorí ju potrebovali. Bolo tam veľa zakrvavených detí, ktoré kričali a plakali," popisoval v rozhovore pre britskú televíziu ITV tridsaťpäťročný Jones.

 

"Museli sme vyťahovať klince z ich rúk. Jedno dievčatko ich malo zapichnuté aj v tvári," opísal. "Nemohol by som sám so sebou žiť, keby som jednoducho odišiel," dodal Jones.

Chris Parker, ktorému život tiež veľa šťastia nenadelil a ocitol sa na ulici bez domova, žobral od okoloidúcich návštevníkov pár drobných na jedlo. Zrazu iba zacítil obrovskú tlakovú vlnu, ktorá ho zrazila k zemi, no nezaváhal a rozbehol sa na pomoc raneným.

 

"Všetci sa ponáhľali domov, vyzerali šťastne. Počas sekundy sa ale ozvala rana, objavil sa biely záblesk, dym a začal sa zo všetkých strán ozývať krik," opísal Parker. Všade okolo ležali na zemi ľudia. "Zazrel som malé dievčatko, prišlo o nohy. Zabalil som ju do trička a pýtal sa, kde má rodičov. Povedala, že otecko je v práci a mamička ,tam hore'," uviedol Parker s tým, že si hneď pomyslel, že to jej matka zrejme neprežila. Podobne sa postaral aj o umierajúcu asi šesťdesiatročnú ženu. "Zomrela mi v náručí. Nemohol som potom prestať plakať," uzavrel.

 

Hneď potom ako sa verejnosťou rozšírila správa o bezdomovcoch, ktorí bezprostredne pomáhali, na webe sa objavila zbierka pre týchto dvoch hrdinov, ktorí neutiekli pred strachom z možného ďalšieho výbuchu, ale ostali a snažili sa pomôcť ako najlepšie vedeli. "Ako mnoho ostatných som bol znepokojený správami z Manchestru. Tento príbeh ma ale prinútil pokúsiť sa pomôcť mužovi, ktorý ukázal veľkú odvahu a obetavosť," vysvetlil motiváciu autor kampane Michael Johns.

 

 

Len počas prvého dňa sa na pomoc Parkerovi vybralo vyše 27 tisíc libier. Parkerov osud tiež prinútil jeho matku Jessicu, aby na sociálnej sieti Facebook napísala výzvu o pomoc v snahe znovu sa spojiť so svojim synom. "Je to môj syn, s ktorým sme sa na dlhú dobu odcudzili. Netušila som, že je bezdomovec, v pondelok ale ukázal extrémnu odvahu. Prosím, spoj sa so mnou Chris Parker," napísala žena podľa The Independent na svojom profile. Stephen Jones, ktorému zbierku nezorganizovali sa rozhodol odmeniť bezdomovca spolumajiteľ futbalového klubu David Sullivan a ponúkol mu bezplatné bývanie na pol roka dopredu. "Chceme mu pomôcť postaviť sa na nohy. Takúto obetavosť je treba odmeniť," napísal na Twitteri David Sullivan so žiadosťou o kontakt na Stephensa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies