VIDEO Budeme opäť písať na kameň? Japonci vymysleli ekologickú alternatívu papiera

NETKY.SK • 15 August 2017, 12:00 • 2 min
VIDEO Budeme opäť písať na kameň? Japonci vymysleli ekologickú alternatívu papiera

Prostredníctvom japonského projektu sa vedcom podarilo vytvoriť revolučný druh papiera, ktorý by čoskoro mohol nahradiť ten zo stromov.

slovakia

left justify in out

Viaceré výskumy sa v poslednom období zaoberali možnosťami, ako vyrobiť šetrné druhy papiera. Bežne sa totiž vyrába z dreva, čo je nesmierne zaťažujúce pre lesy. Japonci preto prišli na novú metódu, ako uchrániť prírodu. Podarilo sa im vyrobiť ekologickú alternatívu z kameňa.

 

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že sa akosi vraciame do minulosti. Nenechajte sa však zmiasť. Japonský projekt priniesol oveľa pokrokovejšiu verziu tohto média. Z kameňa sa totiž vyrába ekologický papier.

 

Firma TBM Co. sa zamerala na výrobu papiera z vápenca. Ide o horninu, ktorá je takmer nevyčerpateľná. Majiteľ spoločnosti Nobuyoshi Yamasaki verí, že práve týmto spôsobom sa postupne podarí zastaviť odlesňovanie. Okrem toho, že nová metóda výroby chráni stromy, šetrí aj vodu. Na tonu bežného papiera sa jej spotrebuje 100 ton, zatiaľ čo na papier z kameňa nie je potrebná vôbec.

 

Materiál s názvom Limex je veľmi odolný voči vlhkosti a nakoľko je aj pevnejší než ten bežný papier, zatiaľ sa z neho vyrábajú prevažne vizitky.

 

Komerčná produkcia firmy sa začala minulý rok a do roku 2035 by majú v pláne expandovať do celého sveta.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies