VIDEO Britskí chirurgovia vykonali prvú transplantáciu nebijúceho srdca v Európe

NETKY.SK • 27 Marec 2015, 13:50 • 2 min
VIDEO Britskí chirurgovia vykonali prvú transplantáciu nebijúceho srdca v Európe

LONDÝN - Chirurgovia v anglickom meste Cambridge uskutočnili prvú transplantáciu nebijúceho srdca v Európe. Informoval o tom dnes server britskej spravodajskej televízie BBC.

slovakia

left justify in out

Srdcia určené na transplantáciu zvyčajne pochádzajú od osôb po mozgovej smrti, ktorým však vďaka prístrojom stále bilo srdce.  
     

Šesťdesiatročnému pacientovi, Huseyinovi Ulucanovi z Londýna, však chirurgovia z nemocnice Papworth neďaleko Cambridge transplantovali orgán od darcu, ktorému úplne prestali pracovať srdce aj pľúca. 
     

Ulucan prekonal srdcový infarkt v roku 2008. Odvtedy mal vážne zdravotné problémy.
     

"Pred operáciou som mohol ledva chodiť a veľmi ľahko mi dochádzal dych. Môj život skutočne nemal žiadnu kvalitu," uviedol Ulucan pre BBC.
     

Revolučná transplantácia srdca v Británii, ktorá bola prvou svojho druhu v rámci Európy, zmenila Ulucanovi život. Pacient je "nadšený" tým, ako sa mu po transplantácii srdca zlepšil zdravotný stav.
     

"Teraz sa cítim byť každým dňom silnejší a do nemocnice som dnes ráno (piatok) vošiel bez akýchkoľvek problémov," konštatoval Ulucan.
     

Podľa predstaviteľov nemocnice Papworth by technika transplantovania "neživého" srdca mohla zvýšiť počet dostupných orgánov pre pacientov najmenej o štvrtinu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies