VIDEO: Britská polícia zneškodnila útočníka z Woolwichu!

NETKY.SK • 24 Máj 2013, 12:45 • 2 min
VIDEO: Britská polícia zneškodnila útočníka z Woolwichu!

LONDÝN - Britský denník Daily Mirror zverejnil dnes na svojej internetovej stránke amatérsky videozáznam zachytávajúci z vtáčej perspektívy okamih, keď polícia zneškodnila dvoch mužov podozrivých z brutálnej vraždy britského vojaka, ku ktorej došlo v stredu popoludní v londýnskej štvrti Woolwich.

slovakia

left justify in out

Roztrasený, asi desať sekúnd trvajúci klip, zachytáva jedného z útočníkov, ako uteká k prichádzajúcemu policajnému autu s nožom v ruke. Vzápätí zaznie niekoľko výstrelov a muž padá na zem. Druhý muž vyzerá, akoby cielil zbraňou na policajtov, a tiež dostane zásah. Na záberoch počuť asi osem výstrelov a výkriky ľudí, ktorí boli svedkami brutálnej vraždy a následného policajného zásahu.   Videozáznam podľa denníka nasnímal obyvateľ neďalekého bytového domu mobilným telefónom. 

Hlavnými podozrivými z útoku sú dvaja občania Británie nigérijského pôvodu, ktorých strážia ozbrojení príslušníci polície v nemocnici. Stav jedného z nich je vážny. Vrahom, ktorého fotografie so zakrvaveným nožom v rukách obleteli britské a svetové médiá, je podľa moslimských zdrojov Michael Adebolajo, pôvodne kresťan, ktorý konvertoval na islam v roku 2003. Bývalý vodca zakázanej islamistickej organizácie al-Muhádžirún (Emigranti) pôsobiacej v Británii Anjem Choudary identifikoval Adebolaja s tým, že potvrdil jeho účasť na viacerých demonštráciách tejto skupiny v minulosti.

Britský premiér David Cameron v reakcii na vraždu vyjadril znepokojenie z toho, že podľa jemu dostupných informácií boli útočníci dobre známi bezpečnostným zložkám Británie. Cameron vo štvrtkovom prejave zároveň vyzval britskú verejnosť na súdržnosť v ťažkých časoch. Urobil tak v čase, keď bezpečnostné zložky nevylučujú odvetné útoky voči moslimskej komunite, ktorá útok odsúdila, napísala agentúra DPA.

Británia sa pripravuje na strety s pravicovými extrémistami ako dôsledok brutálnej vraždy britského vojaka. Vláda preto do potenciálnych problémových oblastí vyslala posily. Celkovo sú na zásah pripravené posily v počte asi 1200 policajtov. 

Analytici špecializujúci sa na terorizmus dnes pripustili, že pozornosť, ktorú médiá venovali záberom na páchateľov útoku v Londýne, môže extrémistov povzbudiť k odvete alebo k zopakovaniu podobnej brutálnej akcie. Zatiaľ však zaregistrovali len zvýšenú aktivitu diskutérov na danú tému na extrémistických internetových stránkach. Zatiaľ nič nesvedčí o príprave nejakej akcie.   

Obeťou brutálneho útoku v štvrti Woolwich na juhovýchode Londýna bol 25-ročný Lee Rigby, ktorý bol od roku 2006 príslušníkom 2. práporu kráľovského regimentu strelcov a zúčastnil sa aj na misiách v Afganistane a na Cypre. Britská spravodajská stanica BBC dnes informovala, že v komunitnom centre v Langley sa predpoludním uskutočnilo modlitebné zhromaždenie na uctenie si jeho pamiatky.

Reverend Phillip Miller pre BBC uviedol, že je to príležitosť prejaviť podporu a spolupatričnosť rodine Rigbyovcov. Dodal, že v tejto situácii je mimoriadne dôležité rešpektovať súkromie pozostalých, ale "títo milí ľudia potrebujú vedieť, že ich komunita podporuje".

Pred domov Rigbyovcov v Langley sú kytice kvetov a susedia z okolitých domov netaja šok z Leeho násilnej smrti. V rozhovoroch s novinármi ho označili za "skvelého chalana", ktorý vždy chránil svoje sestry, odmalička sníval o kariére v armáde, bol skvelým bubeníkom v orchestri regimentu strelcov, milujúcim otcom dvojročného syna Jacka a veľkým fanúšikom klubu Manchester United.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona