VIDEO Britská kráľovná predstavila v parlamente plány novej konzervatívnej vlády

NETKY.SK • 27 Máj 2015, 14:49 • 2 min
VIDEO Britská kráľovná predstavila v parlamente plány novej konzervatívnej vlády

LONDÝN - Prvá čisto konzervatívna vláda v Británii od roku 1997 predstavila dnes poslancom svoje plány, ktoré zahŕňajú urýchlené prijatie zákonov na usporiadanie referenda o členstve v Európskej únii, poskytnutie širšej autonómie Škótsku a sprísnenie imigračnej politiky. Zoznam navrhovanej legislatívy prečítala na slávnostnom otvorení novozvoleného parlamentu kráľovná Alžbeta II.

slovakia

left justify in out

Vo vystúpení hovorila o legislatíve, ktorá obmedzí sociálne benefity, zmrazí na päť rokov niektoré dane a stanoví, kto bude môcť hlasovať v referende o zotrvaní Británie v EÚ.

 

Navrhovaná legislatíva podľa BBC zahŕňa zákaz zvyšovania dane z príjmov, DPH a celoštátnych odvodov na poistenia počas piatich rokov, bezplatnú starostlivosť o troj- a štvorročné deti v rozsahu 30 hodín za týždeň od roku 2017, zníženie celkovej sumy sociálnych benefitov, ktoré môže získať jedna domácnosť, presun ďalších právomocí Škótsku, Walesu a Severnému Írsku a sľub, že o anglických zákonoch v britskom parlamente budú hlasovať Angličania, ako aj "skutočne sedemdňovú starostlivosť" národnej zdravotníckej služby od roku 2020.

 

Kráľovná prečítala prejav, ktorý pre ňu pripravuje jej vláda, zo svojho trónu v Snemovni lordov. Povedala, že jej vláda "zavedie novú legislatívu v záujmoch všetkých v krajine".

 

Zdôraznila, že vláda bude pristupovať k obyvateľom Spojeného kráľovstva ako k "jednému národu, bude pomáhať pracujúcim ľuďom, poskytne nové príležitosti znevýhodneným a bude spájať rozličné časti krajiny", citovala ju BBC.

 

 

Premiér Cameron nazval svoj legislatívny program agendou "pre pracujúcich ľudí". Zaviazal sa prijať zákon, ktorý zabezpečí, že minimálna mzda sa nebude zdaňovať. "Práca by mala byť pre každého, kto ju bude chcieť - čo znamená plnú zamestnanosť," povedal premiér v úvode ku kráľovninmu vystúpeniu.

 

Podľa jeho slov sa britská ekonomika už pozviechala z okraja katastrofy, na ktorom sa ocitla v roku 2010. "Máme zlatú príležitosť obnoviť ideu, že pracujúci ľudia sú v tejto krajine podporovaní, obnoviť sľub, že tí najmenej šťastní dostanú príležitosť na jasnejšiu budúcnosť, a obnoviť vzťahy, ktoré spájajú všetky časti Spojeného kráľovstva".

 

Program svojho kabinetu označil za "prvý smelý krok vlády jedného národa", ktorý vytvorí Britániu, kde ľudia "budú môcť získať solídnu prácu a dobré vzdelanie, kúpiť si vlastné bývanie, zachovať si dôstojnosť po odchode do dôchodku a cítiť sa bezpečne počas celého svojho života".

 

Kráľovná dnes vystúpila v parlamente s prejavom po 62. raz počas svojej 64-ročnej vlády. Najdlhší prejav mala v roku 1999, najkratší v roku 2009. BBC uviedla, že priemerná dĺžka jej prejavov je deväť minút a 50 sekúnd.

 

Nová britská konzervatívna vláda získala v parlamentných voľbách dňa 7. mája neočakávane parlamentnú väčšinu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies