VIDEO Bratislava začala odstraňovať nelegálne reklamné zariadenia

NETKY.SK • 19 Apríl 2018, 13:57 • 2 min
VIDEO Bratislava začala odstraňovať nelegálne reklamné zariadenia

BRATISLAVA - Hlavné mesto Slovenska začalo s odstraňovaním nelegálnych reklamných plôch. Medzi prvými spílili reklamný bilbord na Karadžičovej ulici, v týchto dňoch k nim pribudne ďalších 53. Celkovo má primátor Nesrovnal v pláne vyriešiť až 1500 takýchto objektov.

slovakia

left justify in out

V Bratislave je podľa primátora Iva Nesrovnala okolo 10 000 reklamných zariadení, 3000 na pozemkoch mesta a 1000 na pozemkoch v správe mestských častí. Z tých 3000, ktoré sú na pozemkoch mesta, chce primátor vyriešiť minimálne polovicu, ešte v tomto roku chce odstrániť 350 z nich.

 

"Z tých 1500 sme už dali dole 430 reklamných trojnožiek, dali sme 480 žiadostí na mestské časti. Minulý rok odstránilo mesto v spolupráci s  Asociáciou vonkajšej reklamy (AVR) 150 zariadení, iná reklamná agentúra odstránila v spolupráci s mestom ďalších 100," povedal primátor.

 

V spolupráci s mestskou časťou Staré Mesto odstránili aj 50 telefónnych búdok, ktoré slúžili len ako reklamné plochy. "Tie bilbordy, ktoré sú na pozemkoch mestských častí, to sa musíte pýtať ich, niektoré bojujú aktívne proti virtuálnemu smogu, ako napríklad Vrakuňa, niektoré spia, ako napríklad Ružinov," povedal Nesrovnal.

 

 

img

Primátor na mieste odstraňovania bilbordu. Foto: Netky.sk/MB

 

 

"Na súkromných pozemkoch je 6000 reklamných zariadení, tam nám musí pomôcť Národná rada SR zmenou zákona, aby obce mali právomoc na svojom území riadiť reklamu," povedal primátor. "Ja som už návrh na zmenu zákona niekoľkokrát dal. Naposledy v návrhu novely zákona o obecnom zriadení, ktorý však prešiel úpravou a toto mnou navrhované opatrenie odtiaľ zmizlo. Urobím to znova, budem bojovať ďalej," dodal.

 

Odstraňovanie bilbordov uskutočňuje mesto v spoluprácu s AVR. Je zástupca Ivan Peller Netkám povedal, že odstránenie financuje asociácia, v niektorých prípadoch sa na tom podieľajú aj obce či mestá. 

 

"Nebude to trvať mesiac, keď sa 25 rokov nič nerobilo a nedeje sa to len v Bratislave. Na celom Slovensku už išli stovky zariadení dole. Keď niekto išiel úsekom Žilina - Martin, tak si všimol, že na Strečne celý jeden úsek, a to ich tam bolo asi 90, je úplne vyčistený a konečne sa môžte pozerať na prírodu," povedal Peller.

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona