VIDEO Bombové útoky v Turecku: Hlásia 13 mŕtvych a vyše 220 zranených

NETKY.SK • 19 August 2016, 07:13 • 2 min
VIDEO Bombové útoky v Turecku: Hlásia 13 mŕtvych a vyše 220 zranených

ANKARA - Na najmenej 13 mŕtvych a vyše 220 zranených stúpol počet obetí bombových útokov, ku ktorým došlo v stredu a dnes na východe Turecka. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

K prvému výbuchu nálože umiestnenej v aute došlo v stredu večer pred policajnou stanicou vo východotureckej provincii Van. Útok si vyžiadal život jedného policajta a dvoch civilistov. Ďalších 73 ľudí vrátane 53 civilistov a 20 policajtov pri ňom utrpelo zranenia.

 

 

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uviedol, že ďalšia nálož ukrytá v aute explodovala dnes skoro ráno pred budovou riaditeľstva polície v meste Elazig, pričom zahynulo najmenej päť ľudí. Turecké úrady predtým informovali, že pri tomto výbuchu utrpelo zranenia 146 ľudí, z ktorých 14 je vo vážnom stave.

 

 

Životy piatich vojakov si vyžiadala explózia nálože umiestnenej pri ceste v provincii Bitlis na juhovýchode Turecka, ktorú na diaľku odpálili v čase, keď tadiaľ prechádzal obrnený transportér. Ďalších päť vojakov utrpelo pri tomto útoku zranenia.

 

Turecké úrady zo spáchania všetkých útokov obviňujú Stranu kurdských pracujúcich (PKK).

 

Miesto bombového útoku v Elazigu navštívil dnes aj turecký premiér Binali Yildirim, ktorý z neho okrem PKK obvinil aj hnutie tureckého duchovného Fethullaha Gülena žijúceho v americkom exile. Tomu turecká vláda pripisuje aj spoluúčasť na pokuse o štátny prevrat z 15. júla.

 

Yildirimove slová nepriamo potvrdil aj Erdogan, keď dnes v Ankare povedal, že na Turecko spoločne útočia rozličné organizácie, ktoré sú podľa neho v úzkom kontakte a "napriek tomu, že majú rozličné názvy, ich motivácia je rovnaká".

 

Zrážky medzi PKK a tureckými bezpečnostnými silami sa obnovili vlani po tom, čo stroskotalo krehké prímerie medzi oboma stranami. PKK často útočí na políciu alebo armádu výbušninami umiestnenými pri cestách alebo bombami ukrytými vo vozidlách.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona