VIDEO: Boj ohrozených druhov? Včelí roj zabil vyše 60 ohrozených tučniakov

NETKY.SK • 27 September 2021, 09:18 • 2 min
VIDEO: Boj ohrozených druhov? Včelí roj zabil vyše 60 ohrozených tučniakov

Tieto dva ohrozené druhy podľa odborníkov zväčša žijú v mieri. Predstavitelia národných parkov pre BBC uviedli, že išlo o prvý známy útok včiel na svetoznámej pláži Boulders Beach, ktorý každoročne priláka až 60 000 návštevníkov. Čo sa mohlo stať?

slovakia

left justify in out

Roj včiel zabil šesťdesiattri ohrozených afrických tučniakov neďaleko Kapského mesta, tvrdia ochrancovia vtákov v Južnej Afrike. Chránené vtáky z kolónie v Simonstowne našli na pobreží dobodané včelami. Žiadne ďalšie fyzické zranenie nemali.

 

 

Išlo o prvý známy včelí útok na tejto pláži

"Tučniaky a včely sú tu zvyčajne súčasne,“ hovorí doktorka Alison Kocková, morská biologička z juhoafrickej agentúry pre národné parky (SANParks).

 

img

 

"Včely neštípu, pokiaľ nie sú vyprovokované – pracujeme na predpoklade, že hniezdo alebo úľ v danej oblasti bolo narušené a spôsobilo, že masa včiel z hniezda utiekla, rojila sa a začala byť agresívna. Včely, bohužiaľ, na svojej letovej trase narazili na skupinu tučniakov."

 

Prehliadka mŕtvych vtákov potvrdila, že vtáky boli bodnuté okolo očí a na plutvách. Podľa doktorky Katty Ludynie z Juhoafrickej nadácie pre ochranu pobrežných vtákov (Sanccob) je to preto, že „sú to časti, ktoré nie sú pokryté perím“. 

 

Tučniaky majú okolo očí ružové potné žľazy a táto oblasť je podľa Shanet Rutgers, staršej strážkyne tučniakov v akváriu dvoch oceánov v Kapskom Meste, obzvlášť tenká - podobná ľudským prstom. Jeden z tučniakov bol bodnutý až 27 -krát.

 

img

 

„Pri pohľade na počet bodnutí u jednotlivých vtákov by to bolo pravdepodobne smrteľné pre každé zviera tejto veľkosti,“ dodala doktorka Ludynia.

 

Včely sa potrestali samé

Včely medonosné po uštipnutí hynú a na mieste bolo nájdených niekoľko mŕtvych včiel. „Keď včela medonosná uštipne, zanechá za sebou feromón, aby cieľ ľahko nachádzali iné včely obraňujúce hniezdo,“ hovorí Jenny Cullinan z Afrického inštitútu divokých včiel, ktorý v blízkosti žiada obyvateľov, aby prestali chovať úle vo svojich záhradách. 

 

Chránené druhy

Africké tučniaky sú charakteristické svojou malou veľkosťou a žijú na pobreží a ostrovoch Južnej Afriky a Namíbie, hoci niektoré boli spozorované až na severe ako Gabon.

 

img

 

Ich populácia rýchlo klesá, uvádza Medzinárodná únia na ochranu prírody. Hlavnými príčinami sú zrejme nedostatok potravín spôsobený komerčným rybolovom, ale aj „kolísanie životného prostredia“.

 

Kapské včely sú súčasťou miestneho ekosystému, ktorý zahŕňa niekoľko chránených oblastí. Mŕtveho tučniaka našli v piatok v neďalekom meste Fish Hoek, ktorý tiež podľa agentúry SANParks utrpel viacnásobné bodnutie včelou.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies