VIDEO Bláznivé počasie na Slovensku: Svit zasiahol downburst

NETKY.SK • 30 August 2016, 15:14 • 2 min
VIDEO Bláznivé počasie na Slovensku: Svit zasiahol downburst

SVIT – Podtatranskú oblasť v pondelok (29. 8.) v popoludňajších hodinách zastihla silná búrka, ktorú meteorológovia z Meteorologickej stanice Svit opísali ako downburst.

slovakia

left justify in out

Ide o výrazný zostupný prúd studeného vzduchu, ktorý sa pri dopade na zem rozširuje do strán. Je sprevádzaný prudkým silným nárazovým vetrom a vo väčšine prípadov aj intenzívnymi krátkodobými prívalovými zrážkami. Ako pre TASR potvrdil krajský operačný dôstojník Hasičského a záchranného zboru v Prešove, po intenzívnom daždi museli odčerpávať najmä vodu v pivniciach.

 

 

"Naposledy sa downburst vyskytol vo Svite 5. augusta 2014. Počas búrky spadlo 32,9 mm zrážok a búrka sa prejavila aj silnou bleskovou aktivitou," vysvetlili meteorológovia zo Svitu.

 

 

Búrka zasiahla aj Poprad a viaceré obce v okrese. V Poprade podľa slov meteorológov za hodinu spadlo 44 litrov zrážok na štvorcový meter (m2) pôdy. V Gánovciach to bolo 54 litrov zrážok na m2 a v oblasti popradského letiska zaznamenala zrážkomerná stanica okolo 37 mm zrážok. "Na Spiši bolo zaznamenaných viac ako 2000 bleskov, pričom na celom Slovensku ich počas pondelka udrelo okolo 5400," informovali z Meteorologickej stanice Svit.

 

 

Po prudkých prívalových dažďoch zaliala voda niektoré ulice, cesty a zaplavené boli aj parkoviská na popradských sídliskách. Hasiči potvrdili, že vodu odčerpávali z pivníc vo Svite, v Gánovciach čistili vozovku od nánosov blata.

 

Predpoveď počasia na utorok:

Polooblačno, spočiatku miestami až oblačno. Ojedinele prehánky alebo búrky, najmä na strednom Slovensku. Popoludní zmenšovanie oblačnosti. Najvyššia denná teplota 22 až 27, na Kysuciach, Orave, Liptove a Spiši
okolo 20 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 12 st. Prevažne severný vietor 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), v nárazoch miestami okolo 13 m/s (45 km/h). V Banskobystrickom kraji väčšinou slabý vietor.

 

Streda:

Jasno až polooblačno, zrána ojedinele hmla. Najnižšia nočná teplota 13 až 8, v horských dolinách okolo 6 st. Najvyššia denná teplota 22 až 27, na Kysuciach, Orave, Liptove a na Spiši okolo 20 st. Slabý premenlivý vietor.

 

Štvrtok:

Jasno alebo len malá oblačnosť. Zrána v nižších polohách ojedinele hmla. Najnižšia nočná teplota 14 až 9, v horských dolinách miestami okolo 7 st. Najvyššia denná teplota 24 až 28, na Orave, v Liptove a na Spiši okolo 22 st. Slabý premenlivý vietor.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona