VIDEO Bizarné bytosti medzi nami: Pozrite si ľudí, ktorí sa skrížili s prístrojmi, hovoria im kyborgovia

NETKY.SK • 22 Máj 2017, 15:49 • 2 min
VIDEO Bizarné bytosti medzi nami: Pozrite si ľudí, ktorí sa skrížili s prístrojmi, hovoria im kyborgovia

NEW YORK – Technológia je dnes neodmysliteľnou súčasťou ľudského života, pre niektorých jedincov má však o mnoho väčší rozmer. Hovoríme o kyborgoch. Kyborg (kybernetický organizmus) je hybrid človeka a počítača, respektíve človek vylepšený umelými súčasťami.

slovakia

left justify in out

img

 

Fotoaparát v hlave

Profesor fotografie na univerzite v New Yorku, Wafaa Bilal už siedmi rok žije s fotoaparátom implantovaným v hlave. Vďaka tejto bizarnosti sa v roku 2010 stal prvým kyborgom na svete. 

 

Fotoaparát v jeho hlave 24 hodín denne sníma okolie. Jeden celý rok mohli ľudia sledovať zábery a obrázky z jeho života na internete. „Cítim fotoaparát vo svojej koži,“ povedal Wafaa. Celý bolestivý proces absolvoval len pre umenie. Fotoaparát je káblom pripojený k malému prenosnému počítaču, ktorý Bilal nosí všade so sebou. Počítač je zase pripojený na bezdrôtový internet a v prípade, že taký nie je v dosahu, má v zálohe 3G modem.

 

Projekt nesie názov „Tretie Ja“ a vytvára obraz o tom, čo sa deje za ním, pričom ľudia nevedia, že ich sníma fotoaparát. "Tretie Ja robí z technického zariadenia súčasť môjho tela a snímaný obsah prenáša na internet,“ vysvetlil. Jeho cieľom vraj nebolo šokovať verejnosť, ale chcel zdokumentovať za jeho chrbtom.

Inšpiroval ho život. „Počas prvej vojny v Perzskom zálive som bol poslaný do exilu. Opustil som Irak a nechal všetko za sebou. Ľutoval som, že nemám žiadne záznamy z miesta, ktoré som opustil,“ uviedol umelec.

Myšlienku o zabudovaní fotoaparátu do hlavy pestoval dlho. Musel však počkať na vhodné podmienky najmä technologické.   

Projekt mal byť zároveň sociálnym experimentom. „Mojou úlohou umelca je byť zrkadlom našich sociálnych podmienok. Fotoaparát nás núti stratiť našu subjektivitu a správame sa odlišne“ vysvetlil Iránec.

Prístroj v hlave je obmedzujúci. Bilal nespáva na chrbte a neopiera si hlavu. Aj na letiskovej kontrole musí určite dlho vysvetľovať, prečo má fotoaparát v hlave.

 

 

img

 

Nervovým systémom sa pripojil internet

V roku 2002 si britský vedec Kevin Warwick v rámci projektu Project Cyborg 2.0 vsadil do nervového systému sto elektród za účelom zapojiť ho do siete internetu. Úspešne sa spojil virtuálne s robotickou rukou, zvukovým reproduktorom a zosilňovačom a dokonca s nervovým systémom iného človeka.

 

 

img

 

Počuje farby

Neil Harbisson je farboslepý umelec, ktorý vďaka zariadeniu eyeborg dokáže počuť farby. Jeho status kyborga dokonca oficiálne potvrdzuje údaj v pase. Vďaka zariadeniu na jeho hlave maľuje obrazy. Stupnica farieb podľa tónov je následovná: F - červená, G - žltá, A - tmavozelená, H - bledomodrá, C - tmavomodrá, D - fialová , E - rúžová.

 

 

 

img

 

USB v prste

Jerry Javala má namiesto prsta USB kľúč. Jeho kapacita má len 2 GB ale má ho „vždy po ruke,“ a môže sa vlastným telom prepojiť s akýmkoľvek počítačom. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies