VIDEO: Biela pastelka vyrazila do ulíc. Čo prekvapilo Patrika Hermana?

NETKY.SK • 22 September 2017, 17:29 • 2 min
VIDEO: Biela pastelka vyrazila do ulíc. Čo prekvapilo Patrika Hermana?

BRATISLAVA – Na vlastnej koži zistiť, aký je život nevidiacich a podporiť riešenia, ktoré im ho uľahčujú, bude môcť verejnosť počas zbierky Biela pastelka 2017. Organizuje ju Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) v 12 slovenských mestách. Po štvrtkovom štarte kampane budú dnešok a sobota hlavnými zbierkovými dňami. Tohtoročným ambasádorom kampane je slovenský futbalový reprezentant Marek Hamšík.

slovakia

left justify in out

"Môže sa zdať, že biela pastelka nemá žiadny zmysel, nedá sa ňou kresliť a nedá sa použiť. Ale riešenie je veľmi jednoduché, stačí použiť farebný papier," priblížila symboliku zbierky manažérka únie pre PR Dušana Blašková s tým, že aj problémy nevidiacich ľudí sa môžu zdať neriešiteľné, že sa o seba nevedia postarať. Stačí však malý "zlepšovák", jednoduchá zmena či použitie kompenzačnej pomôcky a riešenie je po ruke. "Práve preto je biela pastelka symbolom nevidiacich a slabozrakých, symbolom riešení zdanlivo neriešiteľných situácií," dodala.

 

Podľa Blaškovej si bude môcť verejnosť v informačných stánkoch na vlastnej koži vyskúšať, aké je byť slabozrakým či nevidiacim. ÚNSS ponúkne prezentáciu svojej činnosti, prehliadku rôznych kompenzačných a optických pomôcok, možnosť písať v Braillovom písme, rozhliadnuť sa okolo seba s okuliarmi simulujúcimi rôzne druhy zrakového postihnutia, zahrať sa hry, pri ktorých nevidiace a slabozraké deti trávia voľné chvíle. V krajských mestách bude k dispozícii aj meranie očných parametrov.

 

"Víťazná emócia na tvári Mareka Hamšíka, ktorá sprevádza jeho futbalové triumfy, nám dodala odvahu osloviť ho a so sloganom Víťazstvá, ktoré pomáhajú, sme spolu pripravili kampaň 16. ročníka verejnej zbierky," zdôvodnila manažérka ÚNSS pre fundraising Ivana Potočňáková. "Sme veľmi radi, že Marek si obliekol špeciálny dres s logom Bielej pastelky a sme hrdí, že pilier slovenskej reprezentácie a SSC Neapol sa takýmto spôsobom delí o svoje úspechy, a stal sa ambasádorom i tvárou našej kampane," dodala s tým, že záujemcom bude k dispozícii na spoločné fotenie Marekova maketa v životnej veľkosti.

 

ÚNSS informovala, že zbierku možno podporiť príspevkom na účet, zaslaním SMS v hodnote dve eurá na číslo 820, on-line na www.bielapastelka.sk, alebo do pokladničiek v rukách takmer 3500 dobrovoľníkov dnes a v sobotu (23.9.). Výnos zbierky použijú na dofinancovanie špeciálnych rehabilitačných programov pre ľudí so zrakovým postihnutím, obhajobu ich práv či odstraňovanie a prevenciu vytvárania architektonických bariér.

 

Kampaň odštartovala vo štvrtok v Banskej Bystrici, rodisku Mareka Hamšíka. Dnes pokračuje vo viacerých slovenských mestách, pričom dejiskom hlavného zbierkového podujatia bude bratislavská Eurovea. Pre návštevníkov je pripravený showdown - aplikovaný stolný tenis pre ľudí so zrakovým postihnutím, maľovanie deťom na tvár, minifutbal a ukážky výcviku vodiacich a asistenčných psov. Moderátormi programu sú Patrik Herman a Kristína Prekopová, medzi hosťami nebude chýbať ani spisovateľ Daniel Hevier. 

 

Patrik Herman pre netky.sk povedal, že v rodine má zrakovo postihnutého človeka a prezradil aj, čo ho prekvapilo, že by sme ako vodiči nemali robiť nevidomým. Viac sa dozviete v priloženom videu.

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies