VIDEO Bezprávie v Nórsku: Z rodín násilím berú deti, sociálna služba ich predáva i pedofilom

NETKY.SK • 7 Október 2015, 16:00 • 2 min
VIDEO Bezprávie v Nórsku: Z rodín násilím berú deti, sociálna služba ich predáva i pedofilom

OSLO - Na obchod s deťmi v Nórsku média upozornili už dávnejšie, nič sa odvtedy ale nezmenilo a krajina naďalej drasticky porušuje základné ľudské práva. Organizácia skrývajúca sa za status sociálnej služby reálne stojí nad zákonom i morálkou, nie je zodpovedná vláde, parlamentu ani súdom a nezajíma ju ani diplomatická intervencia so zahraničím.

slovakia

left justify in out

Za odoberaním detí z rodín stojí štátna sociálna služba Barnevernet, pre ktorú pracujú desiatky súkromných firiem, ktoré jej poskytujú ubytovanie pre deti, pediatrov ako aj hľadanie nových rodičov. Najväčšia z nich je spoločnosť Aleris, spadajúca pod finančnú skupinu AB Investor, ktorá patrí švédskemu miliardárovi Girovi Wallenbergovi. Nórsky denník ABC Nyhere zverejnil informáciu, že miliardár orodoval za to, aby bolo čo najviac detí odobraných službou Barnevernet a umiestnených do zariadení súkromných firiem pod zámienkou lepším životných podmienok. Organizácia Barneveren sa zameriava najmä na deti imigrantov. V roku 2008 Nórsko vyplatilo súkromným firmám za starostlivosť o deti vyše 148 miliónov eur. Súkromných firiem ponúkajúcich starostlivosť o deti je takmer 2000, pričom každá je logicky závislá od počtu detí.

 

Tí, ktorí rozhodujú o odobraní detí sú súkromné detské domovy alebo pestúnske rodiny, ktoré dostávajú nemalé príspevky za každé dieťa. Podmety väčšinou prichádzajú od učiteliek v školách, v škôlkach, susedov či osamelých matiek alebo pedofilných jedincov, ktorí si tie konkrétne deti potom adoptujú – kúpia. V Nórsku sa ročne narodí 60.000 detí a Barnevern ročne otvorí 25.000 konaní o odobraní maloletých. Zúfalí rodičia neschopní získať svoje deti späť častokrát páchajú samovraždu. Podľa zákona totiž rodičia na svoje dieťa nemajú všetky práva, sú považovaní len za biologických rodičom a dieťa je oficiálne majetkom štátu.

 

 

Do sveta uniká množstvo takýchto prípadov, avšak oproti realite je to len malý zlomok, pretože zverejňovanie činnosti Barnevernu je v Nórsku trestným činom.

 

Metódy Barnevernu:

- Barnevern odoberá deti násilím podľa vlastnej vôle na podnety udavačov, pričom nemá povinnosť rodičom oznámiť, prečo bolo dieťa odobrané.
- Rodine sú vždy odobraté všetky deti
- Dôvodom na odber dieťaťa môže byť čokoľvek: bitka v škole, názor učiteľky, nedostatok ovocia v ladničke, malá plocha písacieho stola dieťaťa, pričom kritéria určuje Barnevern.
- Pri vzniku podozrenia Barnevern najskôr dieťa odoberie a až potom začína konanie, ktoré má určiť vinu rodičov. Dieťa však rodine nie je navrátené ani v prípadoch, že sa ich obvinenie nepotvrdí.
- Zamestnanci Barnevernu si po dieťa prídu do školy/škôlky alebo v sprievode polície do bytu. Rodičia častokrát o ničom nevedia, dieťa sa jednoducho nevráti domov a neskôr je im oznámené, že im bol potomok odobraný opäť bez udania dôvodu.
- Ak chcú svoje dieťa aspoň vidieť musia so službou maximálne spolupracovať a plniť absurdné požiadavky. Barnevern požaduje napríklad rozvod matky s otcom, s tým, že jej potom dieťa vrátia.

 

Rovnaké prípady evidujú aj v Anglicku, Fínsku, Franzúzsku a Izraeli.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies