VIDEO Berlínčania oslávili pád múru vypustením 7000 svietiacich balónov

NETKY.SK • 10 November 2014, 06:36 • 2 min
VIDEO Berlínčania oslávili pád múru vypustením 7000 svietiacich balónov

BERLÍN - Oslavy 25. výročia pádu Berlínskeho múru vyvrcholili v nemeckej metropole v nedeľu večer, po vypustení 7000 svietiacich balónov.

slovakia

left justify in out

Héliové balóny boli pôvodne upevnené na tyčiach vo výške pôvodného múru (3,6 metra) a rozmiestnené na 15-kilometrovom úseku niekdajšej bariéry, ktorá rozdeľovala Berlín viac ako 28 rokov (1961-1989) a stala sa jedným z najznámejších symbolov studenej vojny.
      

Balóny vypustili jeden po druhom v rámci veľkého večerného zhromaždenia pri Brandenburskej bráne, na ktorom sa zúčastnili desaťtisíce ľudí. "Za mier a slobodu," vyhlásil starosta Berlína Klaus Wowereit, čím dal signál k začiatku pôsobivej svetelnej šou, ktorú podfarbovali tóny Beethovenovej 9. symfónie, interpretovanej členmi berlínskeho orchestra Staatskapelle.
      

Balóny pripomenuli euforickú noc z 9. na 10. novembra, počas ktorej bariéra prestala plniť svoju úlohu a davy obyvateľov z komunistickej východnej časti mesta slobodne prešli do Západného Berlína, kde vypukli nadšené oslavy. 
      

Na víkendových oslavách 25. výročia pádu múru v centre nemeckej metropoly sa celkovo zúčastnilo vyše milióna Berlínčanov a návštevníkov. 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona