VIDEO Belgický džihádista v Iraku presviedča syna, že je správne zabíjať neveriacich

NETKY.SK • 12 August 2014, 13:06 • 2 min
VIDEO Belgický džihádista v Iraku presviedča syna, že je správne zabíjať neveriacich

BRUSEL - Belgická verejnosť je znepokojená videom z Iraku, ktoré natočila nezávislá americká mediálna spoločnosť Vice News. Džihádistický bojovník pôvodom z Belgicka v ňom presviedča svojho desaťročného syna, že v Belgicku žijú neveriaci, ktorí vraždia moslimov, a preto treba neveriacich zabíjať.

slovakia

left justify in out

Podľa reportáže belgickej televíznej stanice RTBF toto video vzniklo v Iraku na územiach, ktoré dobyli džihádisti z Islamského štátu (IS). Vo videu muž, ktorý sa označuje za Belgičana, komunikuje so svojím desaťročným synom, ktorého priviedol z Belgicka, o tom, či je pripravený stať sa bojovníkom džihádu. 

 

"Chceš ísť do Belgicka? Čo je tam?" pýta sa otec svojho syna vo videu, ktorého časti uviedla aj RTBF. 
"Sú tam neveriaci," odpovedá maloletý Abdullah. 
"Čo tu máme my?" pýta sa ďalej otec. 
"Islamský štát."
"Máš rád Islamský štát?"
"Áno," odpovedá jeho syn a ďalej v dialógu otcovi pritaká, že je pripravený stať sa bojovníkom džihádu.
"Prečo my zabíjame neveriacich? [...] Čo robia neveriaci?" pokračuje otec v dialógu so synom.
"Zabíjajú moslimov," odpovedá jeho dieťa.

 

 

Spravodajský tím Vice News prezradil, že sa jeho štábu podarilo preniknúť dovnútra Islamského štátu. Radikálni moslimovia sunnitskej odnože islamu vytvorili štátny útvar, ktorý kontroluje sedem provincií na severe Sýrie a deväť provincií irackých. Samozvaný Islamský štát nie je medzinárodne uznaný, pričom EÚ a medzinárodná spoločnosť sa skôr snažia Iraku pomôcť v boji proti radikálnym islamistom.

 

Prvá časť reportáže nakrútenej štábom Vice News bola odvysielaná minulý týždeň. V druhej časti sa reportér Medyan Dairieh stretol s džihádistom, ktorý tvrdí, že pochádza z Belgicka a jeho cieľom je indoktrinácia mladých ľudí džihádistickým svetonázorom.

 

Belgické úrady v reakcii na odvysielanú reportáž sa už začali zaoberať otázkou, kto sú otec a syn z americkej reportáže. V pondelok ráno belgický minister vnútra Melchior Wathelet zvolal svoj pracovný tím na vyhodnotenie situácie. Ministerstvo naznačilo, že ide o "vážnu záležitosť". Pracovné zasadnutie sa uskutočnilo aj v rámci Úradu pre koordináciu a analýzu hrozieb (OCAM).

 

Vyšetrovanie úradov pokračuje, a aj táto reportáž Belgičanom pripomenula, že odchod džihádistov z Belgicka do Sýrie alebo Iraku zostáva pre belgickú spoločnosť horúcou témou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies