VIDEO Belgicko otvorilo bizarnú výstavu: Z týchto exponátov vám prejde mráz po chrbte

NETKY.SK • 17 Január 2018, 15:00 • 2 min
VIDEO Belgicko otvorilo bizarnú výstavu: Z týchto exponátov vám prejde mráz po chrbte

Expozícia belgického múzea môže pôsobiť ako zlý sen, má však hlbšie posolstvo.

slovakia

left justify in out

V spoločnosti sa často stretávame s názormi, že znásilnené ženy si za tento strašný zločin môžu samé. Nosenie príliš vyzývaného oblečenia, prípadne nápadné a provokatívne správanie majú byť dôvodom, prečo na nich muži zaútočili. Nalomenú psychiku ženy, ktorá prežila tento horor môžu podobné názory ovládnuť natoľko, že skutočne začne vinu hľadať v sebe. Je to však omyl! Za sexuálne násilie môže vždy len a len človek, ktorý ho spácha. Na túto skutočnosť sa rozhodla upozorniť iniciatíva bruselskej mestskej časti Molenbeek a Kansaskej Univerzity v Spojených štátoch amerických svojou výstavou.

 

Výstava s názvom „Čo si mala oblečené?“ má poukázať na nezmyselnosť tvrdení hovoriacich, že príčinou znásilnenia je žena samotná. Exponáty tvorí oblečenie znásilnených žien, ktoré obete múzeu prepožičali. Ako si môže všimnúť každý návštevník, ide o absolútne bežné kúsky. Nachádzajú sa tu aj tepláky, pyžamo, pohodlné mestské oblečenie, aké má v šatníku každý, no, žiaľ, aj detské šaty.

 

Väčšina žien, ktoré si takýmto peklom prešli, si podľa Liesbenth Kennesovej z Centra na pomoc obetiam CAW East Brabant spytujú svedomie a začínajú so sebaobviňovaním. Výstava má však tento mýtus vyvrátiť. Je dôkazom, že násilie nemožno odôvodniť oblečením a v žiadnom prípade z neho nie je možné viniť obeť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona