VIDEO Barack Obama pricestoval na historickú návštevu do Hirošimy

NETKY.SK • 27 Máj 2016, 11:56 • 2 min
VIDEO Barack Obama pricestoval na historickú návštevu do Hirošimy

HIROŠIMA - Barack Obama pricestoval dnes do japonskej Hirošimy ako prvý americký prezident vo funkcii od jadrového útoku na mesto v roku 1945. Oznámila to britská stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Obama svoju návštevu označil za "dôkaz toho, že aj tie najbolestivejšie spory je možné prekonať". Ale povedal tiež, že sa za jadrový útok na Hirošimu nebude ospravedlňovať.

 

 

Lietadlo s Obamom, ktorý sa v Japonsku zúčastnil vo štvrtok na summite skupiny G7, pristálo dnes na americkej vojenskej základni Ivakuni neďaleko Hirošimy. Obama personálu základne po prílete povedal, že "toto je príležitosť uctiť si padlých počas druhej svetovej vojny".

 

"Je to šanca potvrdiť náš záväzok usilovať sa o mier a bezpečnosť vo svete, v ktorom už jadrové zbrane nebudú potrebné," povedal prezident USA. Japonsko-americké spojenectvo označil za "jedno z najsilnejších vo svete".

 

Podľa Obamovho vyjadrenia, ktoré citovala BBC, prebiehajúca návšteva ukazuje, ako "sa dva národy, bývalí nepriatelia, môžu stať nielen partnermi, ale aj najlepšími priateľmi".

 

Vyše 140.000 ľudí zomrelo v Hirošime, na ktorú 6. augusta 1945 dopadla americká jadrová bomba. O dva dni nato zhodili Američania druhú jadrovú bombu na mesto Nagasaki, kde prišlo o život približne 74.000 ľudí.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies