VIDEO Bane v Hornom Sliezsku sú novým prírastkom na zozname svetového dedičstva

NETKY.SK • 20 Júl 2017, 18:27 • 2 min
VIDEO Bane v Hornom Sliezsku sú novým prírastkom na zozname svetového dedičstva

TARNOVSKIE GÓRY - Novým prírastkom na zozname svetového dedičstva sa od júla pýši náš severný sused.

slovakia

left justify in out

Výbor Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) zaradil totiž začiatkom mesiaca medzi lokality svetového dedičstva aj historický banský región, ktorý sa nachádza v okolí mesta Tarnowskie Góry v juhopoľskom Sliezskom vojvodstve.

 

 

V jednej z niekdajších hlavných banských oblastí v strednej Európe sa nachádzajú početné pozostatky baní na striebro, olovo a zinok. Je tam tiež kompletne zachovaná baňa na striebro s banskými vstupmi, šachtami i chodbami a tiež s unikátnym podzemným vodným systémom, ktorá zároveň funguje ako historické múzeum.

 

V interaktívnej vstupnej časti múzea získajú návštevníci poznatky o ťažbe kovov aj vodnom systéme a následne sa vydajú na vyše 1700 metrov dlhú výpravu po samotnej bani, z ktorej približne 270-metrový úsek preplávajú na lodi.

 

Spomínaná banská lokalita leží prevažne pod zemským povrchom, zatiaľ čo nad ním sa nachádzajú pozostatky parnej čerpacej stanice z 19. storočia. Tá po viac ako tri storočia odčerpávala z baní nežiaducu vodu a umožnila tak zásobovanie okolitých miest.

 

Tarnowskie Góry sú medzi tohtoročnými prírastkami do zoznamu UNESCO jedinou priemyselnou lokalitou. Počiatky produkcie kovov sa tam datujú už do 3. storočia n.l., pričom ťažba sa tam masívne rozvíjala od 15. storočia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies