VIDEO Až štyria z desiatich zamestnancov už zabudli pracovné heslo

NETKY.SK • 4 Máj 2018, 10:15 • 2 min
VIDEO Až štyria z desiatich zamestnancov už zabudli pracovné heslo

BRATISLAVA - Až 4 z 10 zamestnancov už zabudli pracovné heslo a na prácu je potrebných viac hesiel, ako na súkromné účely. Vyše pätina respondentov používa viac ako päť hesiel na pracovné účely. Čím viac hesiel majú, tým väčšia je pravdepodobnosť, že o nejaké prídu alebo ho zabudnú.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu pre spoločnosť ALEF, ktorý uskutočnila agentúra AKO na vzorke tisíc respondentov od 21. do 26. februára tohto roka.

Ako uviedli v Bratislave na stretnutí s novinármi predstavitelia ALEF a agentúry AKO, takmer 43 % ľudí priznáva, že už raz zabudli nejaké heslo potrebné na pracovné účely, že si naň jednoducho nevedeli spomenúť. Častejšie sa to stáva tým zamestnancom, ktorí musia na prácu používať viacero hesiel.

 

"Ak zamestnanec stratí, zabudne alebo mu ukradnú nejaké heslo potrebné na prístup do pracovných aplikácií či súborov, môže to mať pre firmu vážne následky. Či už v podobe finančných škôd, prezradenia plánov konkurencii alebo útokov hakerov. Veľkým rizikom je, ak zamestnanec používa rovnaké heslá do rôznych prístupov, napríklad do pracovných aj súkromných aplikácií," upozornil produktový expert spoločnosti ALEF Ondrej Kis.

 

Najväčšími zábudlivcami sú tí, ktorí pre prácu potrebujú veľa hesiel. Napríklad ak musí zamestnanec používať vyše 10 hesiel, podľa prieskumu je takmer 75-% pravdepodobnosť, že aspoň jedno zabudne. Potvrdilo sa teda, že zraniteľnosť zamestnanca sa s každým ďalším prístupom zvyšuje. Takisto platí, že čím častejšie si zamestnanci menia alebo musia meniť pracovné heslá, tým väčšie je riziko zabudnutia hesla.

 

Podľa Kisa na vine nie sú zamestnanci, ale často samotné firmy. Mnohé majú nesprávne nastavenú bezpečnostnú politiku. Miera ochrany by mala byť efektívna a odzrkadľovať mieru rizika. "Ak nútite zamestnancov meniť si heslo každý týždeň, môže to viesť k tomu, že si budú heslá zaznamenávať na nebezpečných miestach, že heslá zabudnú alebo sa budú snažiť si ich vyberať čo najjednoduchšie. Firma nesmie prenášať zodpovednosť za bezpečnostnú politiku na bežných zamestnancov, takýto prístup predstavuje riziko," zdôraznil Kis.

 

Viac v priloženom videu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies