VIDEO Austrálčania si pripomínajú štátny sviatok oslavami i protestmi

NETKY.SK • 26 Január 2018, 18:07 • 2 min
VIDEO Austrálčania si pripomínajú štátny sviatok oslavami i protestmi

SYDNEY - Obyvatelia Austrálie si v piatok pripomenuli štátny sviatok svojej krajiny oslavami a rodinnými stretnutiami, ale aj protestmi pôvodných obyvateľov proti britskej kolonizácii, ktorá sa začala pred 230 rokmi - 26. januára 1788.

slovakia

left justify in out

Mnohí pôvodní obyvatelia Austrálie a ostrovov Torresovho prielivu si však 26. január pripomínajú ako "deň invázie" a ako začiatok svojho utláčania britskými kolonizátormi. V Sydney sa v piatok konali dve veľké protestné akcie. Protestné pochody boli aj vo väčšine veľkých austrálskych miest, ako Melbourne, Brisbane, Adelaide, Hobart či Perth.

 

Aborigéni patria v Austrálii k najviac znevýhodneným obyvateľom, čo sa prejavuje vyššou mierou chudoby a častými prípadmi vzatia do väzby. V porovnaní s väčšinovým obyvateľstvom je horší aj ich zdravotný stav. Z nedávneho prieskumu verejnej mienky vyplynulo, že mnohí Austrálčania majú k piatkovému štátnemu sviatku rezervovaný postoj, pričom väčšina z nich ani nevie, s akou udalosťou sa 26. január spája.

 

Agentúra DPA dodala, že v predvečer piatkového sviatku neznámi vandali v Melbourne obliali ružovou farbou sochu Jamesa Cooka, ktorý sa v roku 1770 ako prvý Brit doplavil k východnému pobrežiu Austrálie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies