VIDEO Archeológovia urobili prevratný objav: Austrália bola osídlená oveľa skôr, ako sa predpokladalo

NETKY.SK • 21 Júl 2017, 12:38 • 2 min
VIDEO Archeológovia urobili prevratný objav: Austrália bola osídlená oveľa skôr, ako sa predpokladalo

Tím austrálskych archeológov urobil objav, ktorý naznačuje, že kontinent bol osídlený o 18-tisíc rokov skôr, ako sme si mysleli.

slovakia

left justify in out

Archeológovia z Queenslandskej univerzity objavili v jaskyni v oblasti Madjedbebe v severnej Austrálii množstvo opracovaných predmetov naznačujúcich, že oblasť bola osídlená oveľa skôr, ako sa predpokladalo.

 

Medzi inými tu našli aj hlavu kamennej sekery, ktorá je podľa doktora Chrisa Clarksona najstaršou svojho druhu vôbec. Má pozdĺžnu os a je vyrobená brúsením, nie štiepaním. Našli sa aj okrové kriedy, ktoré dokazujú vyspelosť danej kultúry. Pravdepodobne sa využívali na kreslenie nástenných obrazov.

 

Vek najstaršieho z nájdených artefaktov sa odhaduje na obdobie spred 65-tisíc rokov, čo znamená, že prví obyvatelia museli do Austrálie prísť o približne 18-tisíc rokov skôr, než sa doteraz predpokladalo. Toto zistenie by prepísalo nielen dejiny samotného kontinentu, ale išlo by zároveň o dôkaz, že človek už v tomto období putoval mimo Afriku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies