VIDEO Archeológovia tvrdia, že našli kosti svätého Mikuláša

NETKY.SK • 5 Október 2017, 17:11 • 2 min
VIDEO Archeológovia tvrdia, že našli kosti svätého Mikuláša

ANKARA - Tureckí archeológovia vo štvrtok oznámili, že s veľkou pravdepodobnosťou našli pozostatky svätého Mikuláša, svätca zo 4. storočia, ktorého povestnú štedrosť si 6. decembra pripomínajú deti po celom svete.

slovakia

left justify in out

Pozostatky svätca by údajne mal obsahovať chrám, ktorý objavili archeológovia pod Kostolom svätého Mikuláša v meste Demre na juhu Turecka. Mikuláš v tomto meste, ktoré sa za jeho čias volalo Myra, väčšinu svojho života pôsobil a panuje všeobecná zhoda v tom, že pod Kostolom svätého Mikuláša bol pôvodne aj pochovaný.

Podľa doteraz známej verzie jeho pozostatky v roku 1801 ukradli námorníci z Bari a premiestnili ich do Baziliky svätého Mikuláša v tomto juhotalianskom meste.

Cemil Karabayram, šéf úradu pre kultúrne dedičstvo v tureckej Antalijskej provincii, je však na základe najnovších nálezov presvedčený, že veci sa majú inak. Talianski námorníci podľa neho previezli do Bari omylom kosti iného kňaza, a pozostatky svätého Mikuláša zostali v Demre.

Nasvedčuje tomu podľa neho práve nález doteraz neznámeho chrámu pod Kostolom svätého Mikuláša v Demre, a najmä to, že tento chrám bol dlhé storočia ľudskou rukou nedotknutý. Mierne ho poškodilo podľa Karabayrama iba zemetrasenie.

Tureckí archeológovia sa teraz podľa neho snažia prísť na spôsob, ako sa dostať k pozostatkom svätca bez toho, aby poškodili kostol.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies