VIDEO Archeológovia našli južne od Káhiry vyše 4400-ročnú hrobku kňaza

NETKY.SK • 15 December 2018, 20:11 • 2 min
VIDEO Archeológovia našli južne od Káhiry vyše 4400-ročnú hrobku kňaza

KÁHIRA - Egyptskí archeológovia objavili hrobku kňaza spred viac ako 4400 rokov v pyramídovom komplexe v Sakkáre južne od Káhiry. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady.

slovakia

left justify in out

"Dnes oznamujeme posledný objav roku 2018. Je to nový objav, je to súkromná hrobka," uviedol egyptský minister pre historické pamiatky Chálid Anání pred pozvanými hosťami a novinármi. Podľa jeho slov je výnimočne dobre zachovaná a patrí poprednému kňazovi, ktorý slúžil počas piatej dynastie za vlády kráľa Neferirkareho.

 

Steny hrobky zdobia výjavy, na ktorých je kňaz so svojou matkou, manželkou a ďalšími členmi rodiny. Sú v nej tiež desiatky výklenkov s farebnými sochami kňaza a členov jeho rodiny vytesanými do skaly.

 

Na pohrebisku v Sakkáre sa nachádza známa Džoserova pyramída - viac ako 4600-ročná stavba, ktorá je podľa AFP prvým zachovaným egyptským kamenným monumentom.

 

Egypt často oznamuje archeologické objavy a dúfa, že to vyvolá záujem o jeho staroveké poklady a oživí sa cestovný ruch, ktorý bol poznačený politickými nepokojmi po povstaní z roku 2011.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona