VIDEO Antikapitalistický protest vo Frankfurte: Demonštranti zapálili policajné autá

NETKY.SK • 18 Marec 2015, 13:16 • 2 min
VIDEO Antikapitalistický protest vo Frankfurte: Demonštranti zapálili policajné autá

FRANKFURT - V nemeckom Frankfurte sa v utorok v noci a stredu ráno odohrali násilné potýčky medzi políciou a niekoľkými tisícmi demonštrantov, ktorí dnes protestujú proti úsporným opatreniam Europskej centrálnej banky (ECB).

slovakia

left justify in out

K stretom, v rámci ktorých demonštranti zapálili niekoľko súkromných aj policajných áut, prišlo len pár hodín pred slávnostným otvorením novej centrály ECB za 1, 3 miliardy eur. Agentúra Reuters uvádza, že v rámci nepokojov bol zranený minimálne jeden policajt. Mestská polícia tiež použila vodné delo, aby si prekliesnila cestu cez masu čiernoodetých demonštrantov pred vchodom do centrály, ktorý blokujú policajné zátarasy.

 

 

Organizátori, ktorí protest nazvali Blockupy podľa vzoru hnutia Occupy Wall Street, ktoré sa konalo v roku 2011, odhadujú na dnešnej demonštrácii v Frankfurte účasť okolo 10-tisíc ľudí. Tisícky z nich pritom prišli do finančnej metropoly Nemecka aj z iných európskych krajín.

 

"Náš protest je protestom proti ECB, členovi trojky, ktorý napriek tomu, že nie je demokraticky zvolený, bráni práci Gréckej vlády. Chceme, aby sa politika úsporných opatrení skončila," vyhlásil Ulrich Wilken, jeden z organizátorov protestu. "Chceme hlasný ale nenásilný protest," dodal.

 

 

Hovorkyňa frankfurtskej polície Claudia Rogalskiová však popísala aktuálnu náladu davu ako "agresívnu". "Mali sme tu už hádzanie kameňov, zapaľovanie odpadkových košov a zničenie siedmich policajných áut, pričom mnoho áut zhorelo," uviedla.

 

Organizátori Blockupy vyhlasujú, že reprezentujú kritikov nadnárodných finančných inštitúcii vrátane "trojky" veriteľských inštitúcií, ktoré spravujú program finančnej pomoci pre Grécko. Tými sú ECB, Európska komisia a Medzinárodný menový fond. Grécky minister financií Jánis Varoufákis minulý týždeň kritizoval politiku ECB voči Grécku, pričom ju vyhlásil za "dusivú", čo je termín, ktorý používajú aj frankfurtskí demonštranti.

 

 

Podľa údajov BBC sa na dnešnom proteste zranili už desiatky osôb a polícia zadržala približne 350 ľudí.

 

Živý prenos z protestov

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies