VIDEO Anglické pobrežie vyčistí od plastov žralok

NETKY.SK • 7 Marec 2019, 11:13 • 2 min
VIDEO Anglické pobrežie vyčistí od plastov žralok

Angličania si vymysleli skvelý trik, ako sa zbaviť plastového odpadu z okolia svojho pobrežia. Urobia to takto!

slovakia

left justify in out

Holandská spoločnosť RanMarine Technology sa dlhodobo zaoberá vývojom špeciálnych prístrojov, ktoré by mali za úlohu čistiť vody morí a oceánov, nakoľko práve tie sú v posledných rokoch mimoriadne ohrozené plastovým odpadom. Ich doposiaľ najznámejším projektom je The Ocean Cleanup, no teraz prichádzajú s novinkou.

 

Spoločnosť vytvorila akéhosi elektronického žraloka, ktorý bude „požierať“ odpad v okolí pobreží, čím zabráni jeho prenikaniu do otvoreného oceánu. Takzvaný Wasteshark bol už otestovaný v Dubaji a nakoľko sa osvedčil nad očakávania, Veľká Británia sa rozhodla, že mu dá šancu.

 

Robotický žralok momentálne pláva v okolí prístavu Ilfracombe v grófstve Devon. Jeho tvorcovia sa inšpirovali prírodou, konkrétne žralokom veľrybím, ktorý pláva pomaly a veľkými ústami zachytáva planktón. Podobne totiž funguje aj Wasteshark. Počas pomalého plávania zbiera odpad z morskej vody. Jeho trasa sa vopred naplánuje pomocou GPS.

 

Robot funguje na elektromotor, vďaka čomu neprodukuje žiadne emisie. Každých osem hodín sa však musí opätovne nabíjať. Tento čas je však postačujúci na to, aby vyzbieral 60 kilogramov odpadu. Ak by teda „upratoval“ pobrežia 5 dní v týždni, ročne by jeden žralok oceány odľahčil o 15 ton odpadu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies