VIDEO Andrej Kiska na Deň narcisov prijal zástupcov Ligy proti rakovine

NETKY.SK • 15 Apríl 2016, 12:02 • 2 min
VIDEO Andrej Kiska na Deň narcisov prijal zástupcov Ligy proti rakovine

BRATISLAVA – Do žlta sa od dnešného rána sfarbilo celé Slovensko. Stalo sa tak vďaka Dňu narcisov. V jubilejnej 20 finančnej zbierke, ktorú organizuje Liga proti rakovine, stretneme dnes v uliciach miest takmer 16.000 označených dobrovoľníkov s originálnou pokladničkou.

slovakia

left justify in out

Zástupcov Ligy proti rakovine, na čele s prezidentkou Evou Sirackou a výkonnou riaditeľkou Evou Kováčovou, prijal dopoludnia v Grasalkovičovom paláci prezident Andrej Kiska.

 

"Na Slovensku si už ani nevieme predstaviť, že by Deň narcisov nebol. Deň narcisov je už zžitý so Slovenskom. Dvadsať rokov je dlhá doba, dvadsať rokov, viac ako desať miliónov eur, niekoľko stotisíc dobrovoľníkov zapojených za tú dobu, ale hlavne obrovské množstvo pomoci rodinám, pomoci chorým, či v prevencii, či priamo v chorobe, úžasná práca. Vieme, že to so zdravotníctvom na Slovensku nie je jednoduché, aj preto som vždy prízvukoval, že zdravotníctvo musí byť našou prioritou. Zdravie je to najcennejšie, čo máme. Narcisy, to, koľko ľudí dnes tento kvietok bude mať, je prejavom všetkých nás, že na tých chorých myslíme, že sme s nimi a že im nesmierne držíme prsty," povedal na prijatí prezident Andrej Kiska, ktorý po príhovore prispel do pokladničky dobrovoľníkov.

 

"Veľmi sa tešíme tomuto vzácnemu a milému pozvaniu, ktoré považujeme za otvorenie tradičného Dňa narcisov. Sme veľmi radi, že s pomocou celej verejnosti sa Slovensko zaradilo do celosvetového programu kontroly rakoviny. Veľmi dúfame, že budem úspešne pokračovať, aby sme mohli pomáhať tam, kde tých problémov súvisiacich s rakovinou je najviac," povedala na prijatí Eva Siracká.

 

 

 

Zbierku je možné podporiť aj v ďalších dňoch. Do 22. apríla môže záujemca poslať peniaze na účet zbierky SK40 1100 0000 0026 2974 0400 či formou SMS na číslo 848 v sieti všetkých mobilných operátorov. Cena jednej SMS sú dve eurá. Operátori odvedú na zbierku celú túto sumu a samotné zaslanie SMS zákazníkovi nespoplatňujú.

Najväčšia verejnoprospešná finančná zbierka na Slovensku Deň narcisov sa uskutočnila prvýkrát v roku 1997. Organizuje ho na jar Liga proti rakovine a symbolom je žltý narcis. Vďaka tisícom dobrovoľníkov v uliciach miest a obcí sa státisíce ľudí môžu zapojiť do zbierky svojím finančným príspevkom a pripnutím si narcisu na viditeľné miesto. Tým sa stávajú súčasťou všetkých ľudí, ktorým boj proti rakovine nie je ľahostajný a vyjadrujú solidaritu s osobami postihnutými týmto ochorením.

 

Za predchádzajúcich 19 rokov sa podarilo vyzbierať vyše 10 miliónov eur. Z vyzbieraných peňazí vie liga organizovať bezplatné relaxačné týždňové pobyty pre pacientov či tábory pre onkologicky choré deti. Vďaka finančnej podpore pomáha aj rodinám s takto chorým človekom v núdzi. Z peňazí nakupuje aj zdravotné pomôcky a prístroje.   Za 19 rokov sa z vyzbieraných peňazí vybudovali aj tri centrá pomoci či sedem bytových jednotiek pre rodiny s hospitalizovaným dieťaťom. Liga prispela i na činnosť mobilných hospicov, pravidelne dáva peniaze na preventívnu činnosť vo forme onkologickej výchovy na školách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies