VIDEO Analytik vie, čo rozhodne pri voľbe prezidenta v Čechách

NETKY.SK • 17 Január 2018, 13:00 • 2 min
VIDEO Analytik vie, čo rozhodne pri voľbe prezidenta v Čechách

BRATISLAVA – Prvé kolo prezidentských volieb v Českej republike, ktoré sa konalo počas víkendu, poslalo do ďalšieho kola súčasného prezidenta Miloša Zemana a Jiřího Drahoše.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Jasným favoritom 1. kola prezidentských volieb je súčasná hlava štátu Miloš Zeman, ktorý získal 38,56 % hlasov, na druhom mieste sa umiestnil Jiří Drahoš so ziskom 26,6 %. Keďže ani jeden z kandidátov v prvom kole nezískal nadpolovičný počet hlasov, Česi sa opäť postavia k urnám o dva týždne. Na odvolenie budú mať znovu dva dni, tak ako to bolo v 1. kole.  Aj napriek tomu, že sa Zeman nezúčastnil žiadnej diskusie so svojimi protikandidátmi, tento krok mu evidentne nepoškodil, práve naopak.

 

Skutočný boj o voliča sa však začína až teraz. Po zverejnení výsledkov ôsmi neúspešní kandidáti vyjadrili svoju podporu Jiřímu Drahošovi, čím poslali jasný odkaz svojim podporovateľom, koho by mali v ďalšej voľbe uprednostniť. Kto obsadí prezidentské kreslo, sa dozvieme 27. januára, keď sa sčítajú konečné hlasy voličov. Miloš Zeman má oproti svojmu konkurentovi jednu značnú výhodu. Má za sebou bohatú politickú kariéru. Pôsobil na poste premiéra, či predsedu ČSSD, no aj jednu veľkú nevýhodu. Jeho vysoký vek a nie práve najlepší zdravotný stav vyvolávajú v mnohých pochybnosti, či by vzhľadom na tieto faktory mohol vykonávať svoju funkciu naplno aj ďalšie volebné obdobie.

 

Na druhej strane stojí Jiří Drahoš, úplný nováčik v politike, ktorý za sebou nemá žiadne škandály, keďže sa v tejto oblasti nikdy neangažoval. Avšak nemá ani žiadnu politickú prax, ktorá síce nie je nevyhnutná pre výkon funkcie prezidenta štátu, no do mnohých voličov môže vnášať určitú neistotu spojenú s jej výkonom.

 

Mnohé slovenské média Drahoša radi prirovnávajú k slovenskému prezidentovi Andrejovi Kiskovi, medzi ktorými je jeden podstatný rozdiel, a to nielen v majetkových pomeroch. Drahoš je medzi českou verejnosťou známa osoba, ktorá dlhodobo pôsobila na vedeckom inštitúte, patrí medzi uznávaných vedcov, pričom získal aj štátne vyznamenanie.

 

Ako hodnotí výsledky 1. kola prezidentských volieb a dvoch kandidátov, ktorí sa posunuli do 2. kola, kto má aké šance získať prezidentské kreslo a čo prinesú najbližšie dva týždne na českej politickej scéne, sme sa opýtali uznávaného politického analytika Eduarda Chmelára. Viac podrobností sa dozviete v priloženom videu.  

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies