VIDEO Amerického novinára popravil Brit!

NETKY.SK • 20 August 2014, 19:23 • 2 min
VIDEO Amerického novinára popravil Brit!

LONDÝN - Islamský militant oblečený v čiernom, ktorý na videozázname kolujúcom na internete odrezal hlavu americkému novinárovi Jamesovi Foleymu, je pravdepodobne britský občan, napísala dnes agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie britského ministra zahraničných vecí Philipa Hammonda.

slovakia

left justify in out

Hammond v súvislosti so zverejneným videom povedal, že muž, ktorý na videu stojí s nožom v ruke "je pravdepodobne Brit", čo podľa neho len potvrdzuje skutočnosť, že islamisti na mobilizáciu bojovníkov zo Západu využívajú čoraz prepracovanejšie metódy.

 

Autentickosť hrôzostrašného videa, na ktorom militant z organizácie Islamský štát (IS) odrezal Foleymu hlavu a vyhráža sa smrťou ďalšieho rukojemníka, potvrdil podľa agentúry Reuters aj americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI).

 

Video nie je vhodné pre osoby mladšie ako 18 rokov

 

 

 

 

Maskovaný džihádista na videozázname hovoril plynule po anglicky a podľa dialektologičky z univerzity v Lancasteri Claire Hardakerovej mal londýnsky prízvuk.

 

Hammond pre BBC povedal, že Británia si je účasti svojich občanov na zverstvách páchaných  IS a inými extrémistickými organizáciami vedomá. Podľa neho zapájanie sa Britov do islamistického povstania na Blízkom východe zvyšuje riziko, že po návrate domov by títo džihádisti mohli páchať teroristické útoky vo svojich domovských krajinách.    

 

Francúzski a nemeckí experti tvrdia, že v súčasnosti bojuje rozličných krajinách Blízkeho východu približne 1300 európskych džihádistov, z ktorých niekoľko stoviek pochádza z Británie.

 

Shiraz Maher z Medzinárodného centra pre štúdium radikalizácie londýnskej King's College uviedol, že videozáznam s Foleyho popravou dokazuje, že britskí džihádisti patria v Sýrii a Iraku "k najzúrivejším a najhlučnejším bojovníkom".

 

"Bohužiaľ, britská účasť na konfliktoch, ktoré momentálne zúria v Sýrii a Iraku, je plnohodnotná s tým, že Britov vidno na frontových líniách, ako sa zúčastňujú na všetkých možných bojových aktivitách," uviedol pre BBC Maher. "Preto sme videli britských občanov v úlohách samovražedných atentátnikov, ako aj katov," dodal.

 

Rada pre národnú bezpečnosť potvrdila autentickosť videa s popravou Foleyho

Analýza videozáznamu, na ktorom sú americkí novinári James Foley a Steven Sotloff naznačuje, že video je autentické, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie hovorkyne americkej Rady pre národnú bezpečnosť (NSC) Caitlin Haydenová.
      

"Americké tajné služby toto čerstvo zverejnené video, na ktorom sú americkí občania James Foley a Steven Sotloff, podrobili analýze. Dospeli sme k záveru, že je autentické. Ak sa objavia nejaké nové skutočnosti, budeme vás informovať," uviedla Haydenová. 
      

Militanti z organizácie Islamský štát (IS) zverejnili v utorok videonahrávku, zachytávajúcu brutálnu popravu amerického novinára Jamesa Foleyho, ktorý zmizol v Sýrii pred takmer dvoma rokmi.
      

Na videu sa objavil aj ďalší zadržiavaný novinár Steven Sotloff. Toho podľa džihádistov čaká rovnaký osud ako Foleyho, ak prezident Obama, nezastaví útoky amerických vzdušných síl na postavenia IS v severnom Iraku, ktorý táto sunnitská militantná skupina z veľkej časti ovládla.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies