VIDEO Americké protesty proti neobvineniu policajtov za uškrtenie a zastrelenie černochov pokračujú

NETKY.SK • 6 December 2014, 06:31 • 2 min
VIDEO Americké protesty proti neobvineniu policajtov za uškrtenie a zastrelenie černochov pokračujú

NEW YORK - Na rôznych miestach Spojených štátov pokračovali aj dnes masové protesty proti policajnej brutalite, informovala agentúra AP a americké televízie.

slovakia

left justify in out

Demonštrácie súvisia so smrťou neozbrojeného Afroameričana Erica Garnera, ktorého policajt v júli usmrtil pri zatýkaní, ale aj so zastrelením neozbrojeného černošského tínedžera Michaela Browna vo Fergusone v štáte Missouri v auguste tohto roku. Pouličné protesty vypukli v dôsledku rozhodnutia poroty, že neobviní policajtov, po ktorých zákrokoch obe obete zomreli.
      

Demonštrácie sa dnes - už tretí deň po sebe - konali napríklad v New Yorku, kde si na chodník ľahlo asi 65 demonštrantov, aby protestovali proti policajnej brutalite. Podobná akcia konala aj v New Havene, v štáte Connecticut, kde sídli Yale University a kde dnes stovky ľudí prešli od právnickej fakulty k budove súdu, aby dali najavo svoju nespokojnosť s rozhodnutím poroty v kauze Garner. 
      

V New Jersey študenti svojím protestným pochodom narušili plynulosť cestnej premávky. Ich akcia okrem toho donútila mestskú radu, aby odložila na neskôr slávnostné rozsvietenie vianočného stromu, uviedla AP. Demonštrácie boli aj v štátoch Colorado, Florida i ďalších. Americká verejnosť je pobúrená aj smrťou Akaia Gurleyho, ktorého policajt-nováčik smrteľne postrelil pri nočnej kontrole na neosvetlenom schodisku v dome nachádzajúcom sa v časti Brooklynu známej vysokou zločinnosťou. Obvodný sudca však v noci nadnes oznámil, že týmto prípadom, ktorý sa odohral 20. novembra, sa bude zaoberať veľká porota.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies