VIDEO Američania útočia v Rakke medzinárodne zakázanou zbraňou, bielym fosfórom!

NETKY.SK • 14 Jún 2017, 13:26 • 2 min
VIDEO Američania útočia v Rakke medzinárodne zakázanou zbraňou, bielym fosfórom!

RAKKA – Americké vojenské jednotky zaútočili na sýrske mesto, ktoré ovláda Islamský štát, medzinárodne zakázanou chemickou zbraňou, bielym fosforom.

slovakia

left justify in out

Medzinárodná koalícia, ktorá má na svedomí dnešný útok, tvoria hlavne sýrsky a kurdský povstalci bojujúci po boku Američanov spoločne proti Islamskému štátu. Svojim dnešným vojenským zásahom ale prekročila všetky hranice, ohrozila tisíce nevinných civilistov, ktorí sa stále nachádzajú na území mesta.

 

Organizácia na ochranu ľudských práv Human Rights Watch (HRW) informovala, že počas útoku lietadlá na Rakku vypustili biely fosfor. Zatiaľ nie sú potvrdené správy o zraneniach či obetiach zásahu. USA vyvracia toto tvrdenie a útok vysvetlil tým, že ide iba o osvetlenie bojových cieľov.

 

 

Medzinárodné dohovory zakazujú použitie bieleho fosforu v obývaných oblastiach. Podľa HRW môže okrem požiarov spôsobiť ľuďom ťažké popáleniny. "Nezáleží na tom, ako je biely fosfor použitý, napriek tomu znamená vysoké riziko pre civilistov v husto obývaných oblastiach ako Rakka či Mósul," uviedol zástupca organizácie Human Rights Watch Steve Goose. Podľa organizácie sa v Rakke nachádzajú desaťtisíce civilistov, preto bol takýto útok neprijateľný, v ohrození života sa môže ocitnúť vyše 40-tisíc detí.

 

Hovorca koalície Ryan Dillon uviedol, že použitie bieleho fosforu bolo v súlade s medzinárodným právom tak, aby neohrozili civilistov. Spojené štáty aj niektoré ďalšie krajiny sa pri podobných obvineniach obhajujú tým, že tento prvok používajú len pri útokoch na bojové ciele, a to buď k vytvoreniu dymovej clony vo dne, alebo naopak k osvetleniu za tmy.

 

Ak strela s bielym fosforom exploduje, reaguje prvok so vzduchom a vytvorí hustý biely dym. Ak sa dostane ale do kontaktu s tkanivom môže spôsobiť jej prepálenie až na kosť.

 

Podľa organizácie Amnesty International používal bomby s bielym fosforom napríklad aj Izrael v bojoch proti radikálnemu hnutiu Hamas v Pásme Gazy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies