VIDEO - Ambulantný lekár: Likvidujú nás, ľudí chcú v nemocniciach. Ministerstvo: Na prevenciu dôraz kladieme

NETKY.SK • 30 September 2017, 15:00 • 2 min
VIDEO - Ambulantný lekár: Likvidujú nás, ľudí chcú v nemocniciach. Ministerstvo: Na prevenciu dôraz kladieme

Zástupca zväzu ambulantných poskytovateľov Peter Lipták hovorí o tom, prečo sú podmienky pre všeobecných lekárov a špecialistov likvidačné. Naznačuje, že presúvanie pacientov z čakární do nemocníc má ekonomické dôvody. Ministerstvo oponuje a tvrdí, že na prevenciu kladie zvýšený dôraz. Odvoláva sa na konkrétne kroky, ktoré pre to urobilo.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Tí, čo riadia zdravotníctvo, chcú vidieť ľudí v nemocniciach, lebo tam sa z nich dajú vytiahnuť väčšie peniaze," tvrdí Lipták. 

 

Podľa neho je nenormálne, aby všeobecní lekári robili iba vrátnikov a špecialisti zas nedostávali adekvátne peniaze za vyšetrenie.

 

"Všade na svete sa posilňuje prevencia, iba u nás sa peniaze dávajú do hypertrofovaných nemocníc," tvrdí Lipták.

 

Zdôrazňuje, že naša krajina má jednu z najväčších úmrtností v Európe pri srdcovocievnych chorobách či pri rakovine, teda chorobách, pri ktorých včasná diagnostika môže pacienta zachrániť.


Rezort zdravotníctva sa podľa hovorkyne Zuzany Eliášovej aj v súlade s programovým vyhlásením vlády snaží o podporu revitalizácie ambulantnej starostlivosti, aj v oblasti posilňovania integrovanej zdravotnej starostlivosti, aby bola primárne starostlivosť maximálne efektívna.

"Čo sa týka prevencie, ministerstvo zdravotníctva akcentuje dôležitosť tejto problematiky a považuje ju za významný faktor skvalitňovania zdravia a predchádzaniu chorôb. Prevencia má medicínsky i ekonomický efekt, preto rezort osvetu a s ňou súvisiace  aktivity realizuje napríklad aj prostredníctvom svojho Úradu verejného zdravotníctva. V roku 2016 bolo do aktivít týkajúcich sa prevencie, ako napr. poradne zdravia či rôzne kampane, investovaných spolu takmer ako 1 550 300 €. Poistenci majú možnosť v súčasnosti absolvovať preventívne prehliadky plne hradené z verejného zdravotného poistenia u všeobecného lekára,  zubného lekára, gynekológa a pôrodníka, urológa či gastroenterológa. Je na zodpovednosti každého, aby v záujme svojho zdravia preventívne prehliadky nezanedbával," vysvetlila Eliášová. 


MZ SR  podľ nej navrhlo rozšírenie rozsahu preventívnych prehliadok. Tie by sa mali rozšíriť u všeobecných lekárov a stomatológov ako pre deti, tak aj pre dospelých. U starších ako 15 rokov pribudne možnosť bezplatnej prevencie formou pečeňových testov, čo prispeje k včasnému záchytu pečeňových ochorení. U stomatológa bude súčasťou preventívneho vyšetrenia prehmatanie uzlín, čo je zase potrebné pre včasný záchyt onkologických ochorení v ústnej dutine. Deti budú mať zase nárok na ošetrenie zubnej skloviny fluórom. 


"Aj  najväčšia štátna poisťovňa VšZP sa systémovo  venuje podpore prevencie najčastejšie sa vyskytujúcich civilizačných ochorení a  snaží sa motivovať nielen lekárov, ale aj poistencov. Lekárom uhrádza nad rámec verejného zdravotného poistenia viaceré preventívne vyšetrenia a výkony, ktorých včasný záchyt môže zabrániť vzniku vážnych ochorení, ako je cievna mozgová príhoda, karcinóm hrubého čreva, cukrovka, hypertenzia, a pod. Napríklad VšZP finančne motivuje tých všeobecných lekárov, ktorí sa aktívne starajú o dieťa vo veku 3-7 rokov s obezitou, keďže jedným z rizikových faktorov cukrovky je aj obezita," napísala hovorkyňa ministerstva.

 

VšZP poda Eliášovej rovnako motivuje všeobecných lekárov pre dospelých, ktorí sa napríklad starajú o pacienta s hypertenziou a poistencom prepláca aj  preventívne vyšetrenia a očkovania nad rámec zákona. VšZP v roku 2016 investovala do preventívnych výkonov vyše 53 miliónov eur.

 

Názor ambulantného lekára si môžete pozrieť v priloženom videu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona