VIDEO Aligátory prežívajú v mrazoch s papuľami trčiacimi z ľadu

NETKY.SK • 12 Január 2018, 15:10 • 2 min
VIDEO Aligátory prežívajú v mrazoch s papuľami trčiacimi z ľadu

Pri prvom pohľade na aligátora, ktorému trčí papuľa zo zamrznutej hladiny, to vyzerá, že zima si vyžiadala ďalšiu obeť. V skutočnosti je to dôkaz, ako sa plaz dokázal v priebehu miliónov rokov svojho vývoja prispôsobiť nepriaznivým podmienkam. V stave podobnom hybernácii a s papuľou nad hladinou kvôli dýchaniu pokojne prežíva zimu.

slovakia

left justify in out

Shallotte River Swamp Park ležiaci v Severnej Karolíne založil Rube McMullan so svojou manželkou. Chceli ľuďom sprostredkovať krásu bažiny a ukázať, že močiare sú fascinujúcim prostredím, kde bujnie zaujímavý život, píše server Novinky.cz.

 

Video, ktoré park zverejnil pred niekoľkými dňami, ukazuje, ako aligátory prežívajú tohtoročnú, v USA  mimoriadne krutú zimu. Tento stav je podobný hybernácii a nazýva sa brumácia.

 

Aligátory sú studenokrvné živočíchy, a tak keď teplota klesne pod 21 stupňov Celzia, začínajú sa pripravovať na zimný spánok. Prestanú prijímať potravu a keď teplota klesne pod 13 stupňov, začnú brumovať. Na súši sa zavŕtajú do vyhĺbených dier a prezimovať dokážu aj v zamŕzajúcej vode.

 

Inštiktívne vycítia, kedy sa začne na povrchu tvoriť ľad a vystrčia papuľuu z vody, aby mohli dýchať. Následne sa talkmer prestanú hýbať, spomalia telesné procesy a znížia telesnú teplotu. Často sa potom stane, že ľad na hladine zamrzne a trčí z neho iba aligátorova papuľa.

 

Takto sú schopní prrežiť aj niekoľko mesiacov, z brumácie sa preberú, keď teplota opäť stúpne. Plazy sú počas brumácie v bdelom stave a môžu tak vykazovať občasnú aktivitu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies