VIDEO Alexandrovovci: Úžasní speváci, ktorí vedeli zaspievať aj miestne piesne

NETKY.SK • 29 December 2016, 17:51 • 2 min
VIDEO Alexandrovovci: Úžasní speváci, ktorí vedeli zaspievať aj miestne piesne

BRATISLAVA – V nedeľu sa do Čierneho mora zrútilo lietadlo s 92 ľudmi na palube. Medzi nimi bolo aj 64 členov armádneho zboru Alexandrovovci.

slovakia

left justify in out

Alexandrovov súbor piesní a tancov bol svojho času oficiálnym armádnym súborom Červenej armády bývalého Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR), v súčasnosti Ruskej federácie (RF). Jeho členmi sú výhradne muži, ktorí prešli prísnym výberom v konkurze. Ich repertoár je zložený z ruských národných piesní (Kaťuša a Kalinka), cirkevných skladieb (Ave Maria), ale aj modernej hudby. Sú tiež interpretmi ústrednej skladby z filmu Hon na ponorku (1990). Ich štvorhlasný spev je založený viac na basových a barytónových hlasoch než na tenoroch.

 

Alexandrovovci sú známi aj tým, že sa svojich vystúpeniach zaspievajú aj jednu domácu pieseň. Na Slovensku zaspievali napríklad pieseň Na Kráľovej holi alebo aj Macejko.

 

 

 

Nechutné vtipy

Francúzsky satirický časopis Charlie Hebdo dnes uverejnil karikatúry s témou havárie ruského lietadla Tu-154 s 92 ľuďmi na palube, ktoré sa v nedeľu zrútilo do Čierneho mora.

 

Hovorca ruského ministerstva obrany generálmajor Igor Konašenkov označil karikatúry uverejnené v Charlie Hebdo za "výkaly", pričom dodal, že "pre normálneho človeka je ponižujúce takémuto ťažkopádnemu svinstvu čo i len venovať pozornosť".

 

 

Jedna z karikatúr z dielne Charlie Hebdo zobrazuje speváka v padajúcom lietadle kričiaceho "aaaa". Pod obrázkom je text: "Repertoár zboru Červenej armády sa rozširuje." Druhá karikatúra vyjadruje sardonické poľutovanie nad tým, že na palube havarovaného lietadla nebol aj ruský prezident Vladimir Putin.

 

 

 

História Alexandrovovcov

Svetoznámy unikátny vojenský súbor Alexandrovovci založil v roku 1928 začínajúci skladateľ, generálmajor a profesor moskovského konzervatória Alexander Vasiľjevič Alexandrov. Vtedy súbor tvorilo 12 ľudí - osem spevákov, dvaja tanečníci, harmonikár a recitátor. V roku 1946 sa vedenia umeleckého kolektívu ujal jeho syn Boris Alexandrovič Alexandrov a po dobu 20 rokov dôstojne pokračoval v tradíciách svojho otca.

 

Pomerne skoro po založení sa z kolektívu stalo popredné hudobné teleso, ktoré bolo príkladom pre ostatné novovznikajúce súbory podobného typu. Počas existencie si Alexandrovovci získali obľubu a popularitu na celom svete. Boris Alexandrovič Alexandrov sa ujal ich vedenia v roku 1946 a na čele úspešného zboru stál do roku 1986.

 

Ruský armádny umelecký spevácky zbor Alexandrovovci nedávno oznámil, že je pripravený reprezentovať svoju vlasť na ďalšom ročníku pesničkovej súťaže Eurovízia v roku 2017, ak by dostali takúto ponuku. Vyhlásil to v máji umelecký riaditeľ tohto telesa Gennadij Sačeňuk.

 

Turné bude pokračovať

Výhradný manažér ruského armádneho hudobného súboru Alexandrovovci pre strednú Európu Rudolf Héger po havárii lietadla, v ktorom zahynulo 64 členov súboru, povedal, že turné Alexandrovovcov European Tour 2017 sa pravdepodobne uskutoční tak, ako bolo naplánované.

 

"V prvej polovici roka majú naplánovaných 75 koncertov. Turné sa nezruší, ale nie je vylúčené, že sa niektoré termíny posunú," citoval ho server Novinky.cz. Na Slovensku má súbor naplánovaných koncom mája a začiatkom júna 10 koncertov. Zakúpené vstupenky na koncerty zostávajú v platnosti, upozornil.

 

Héger pripomenul, že súbor má 180 členov a dodal: "Teraz nie je vhodný čas zaoberať sa koncertmi. Musí sa uskutočniť pohreb, nielen celé Rusko teraz prežíva veľký smútok."

 

 

 

Lietadlo ruského ministerstva obrany typu Tu-154, na ktorého palube bolo 92 ľudí, smerovalo v nedeľu na ruskú leteckú základňu Humajmím v sýrskej provincii Lázikíja, keď sa krátko po vzlietnutí z letiska v Soči zrútilo do Čierneho mora.

 

Medzi pasažiermi sa nachádzali desiatky spevákov ruského svetoznámeho armádneho súboru Alexandrovovci vrátane vedúceho Valerija Chalilova, ale aj novinári a vojaci.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona