VIDEO Ako zlepšiť svoj životný priestor? Matúš Čupka so Zelenou hliadkou robí z maličkostí veľké veci

NETKY.SK • 27 Júl 2017, 16:40 • 2 min
VIDEO Ako zlepšiť svoj životný priestor? Matúš Čupka so Zelenou hliadkou robí z maličkostí veľké veci

BRATISLAVA – Verejný priestor je miesto, ktoré slúži všetkých ľuďom, avšak keďže o neho nie je patrične postarané, tak v mnohých prípadoch vlastne neslúži. Deravé chodníky, hory odpadkov, zlomené lavičky a podobné maličkosti vedia výrazne strpčovať každodenný život obyvateľov. O tejto téme sme sa preto porozprávali zo zakladateľom Zelenej hliadky Matúšom Čupkom, ktorý aj s ďalšími dobrovoľníkmi zveľaďuje miesto, kde všetci žijeme.

slovakia

left justify in out

Matúš Čupka (30) je mladý človek, no stihol toho pre Bratislavu urobiť už veľmi veľa. Zo Zelenou hliadkou opravujú, čo sa dá. Natierajú lavičky, zastávky, starajú sa o zeleň, zaplátajú diery v chodníkoch či zbierajú odpadky, ktorých zo zeme už odstránili niekoľko stoviek ton.

 

img

 

img

 

Na dobrovoľníckej úrovni sa však dá pôsobiť len obmedzene, preto sa rozhodol kandidovať na starostu Nového Mesta. Verí a zároveň už aj dokázal, že zmena k lepšiemu je možná. Konštatoval, že aktivita mesta sa dá dosiahnuť len vtedy, ak sú aktívni občania. Frflanie nestačí, o problémoch treba nahlas hovoriť, dožadovať sa nápravy a ísť príkladom.

 

Milým paradoxom je, že samovoľné opravy vo verejnom priestore sú vlastne nelegálne. Ale keďže kompetentné orgány nekonajú tak ako by mali, sú vlastne radi, že to vôbec niekto robí.

 

Prečo to Matúš Čupka robí, ako môžete prispieť k lepšiemu životu vo vašom meste vy sami a omnoho viac sa dozviete vo videu.

 

 

Zelená hliadka nepôsobí len v Bratislave. Ako dobrovoľníci sa k nej môžete pridať aj v iných slovenských mestách.  

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies