VIDEO Ako ovplyvní navyšovanie príplatkov za prácu zamestnancov a zamestnávateľov?

NETKY.SK • 19 Január 2018, 09:48 • 2 min
VIDEO Ako ovplyvní navyšovanie príplatkov za prácu zamestnancov a zamestnávateľov?

BRATISLAVA – Počas tohto týždňa sa zástupcovia zamestnancov a zamestnávateľov dohodli s rezortom práce na navyšovaní príplatkov za nočné smeny, sviatky a víkendy.

slovakia

left justify in out

Navyšovanie prebehne v dvoch etapách. Prvé zvýšenie príplatkov za nočnú prácu zamestnanci pocítia od 1. mája tohto roka, ďalšie zvýšenie príde od 1. mája 2019. Do prvej etapy spadá všeobecná práca a do tej druhej riziková práca. Od 1. mája tohto roka pri všeobecnej práci pôjde príplatok hore na 30 % a v ďalšom roku bude zvýšenie predstavovať 40 % pri všeobecnej práci. Podobný postup bude aj pri rizikovej práci.

 

Proti tomuto nariadeniu boli najmä malý a stredný podnikatelia, ktorí zmeny pocítia najviac. Niektorí sa dokonca obávajú, že v tomto roku budú musieť znižovať počty zamestnancov a dôjde k hromadnému prepúšťaniu. Ekonomický analytici však upozorňujú na to, že navyšovaním príplatkov si zamestnanci v skutočnosti neprilepšia. Výrazným spôsobom sa podporí iba šedá ekonomika. Zamestnanci budú aj ďalej pracovať na minimálne mzdy, pričom zvyšok im bude vyplácaný na ruku.

 

Analytici zo spoločnosti INESS sa domnievajú, že navyšovaním príplatkov za prácu sa zníži atraktivita Slovenska z pohľadu tvorby pracovných miest. Zvyšovanie príplatkov v „dobrých“ časoch zároveň vytvára predpoklady na vznik mnohých problémov, keď sa ekonomický rast spomalí či dôjde ku kríze.

 

Úpravy v Zákonníku práce, ktoré sú vyhodnocované Svetovou bankou vytvorili rebríček krajín, podľa toho, ako sú nastavené podmienky pružnosti zamestnávania. Slovensko sa v roku 2017 umiestnilo na 26. mieste zo 40 krajín EÚ a OECD. Na samotnom vyhodnocovaní sa zúčastnili odborníci z viacerých krajín, ktorých cieľom je podporiť debatu o regulácii na trhu práce a vyzdvihnúť dôležitosť flexibilných podmienok zamestnávania ľudí.

 

Ako ovplyvní navyšovanie príplatkov za prácu slovenských zamestnávateľov a zamestnancov, o koľko sa zamestnávateľom zvýšia náklady na mzdy a ako hodnotí analytik Radovan Ďurana novelu Zákonníka práce, sa dozviete v priloženom videu. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona