VIDEO Aj Islám môže byť naruby. V kmeni Tuarégov si zahaľujú tvár muži a slobodné ženy si užívajú život naplno

NETKY.SK • 13 Júl 2017, 18:36 • 2 min
VIDEO Aj Islám môže byť naruby. V kmeni Tuarégov si zahaľujú tvár muži a slobodné ženy si užívajú život naplno

SAHARA - Modrí púštni muži. Tak sa nazýva saharský kmeň tuarégov, ktorí nosia indigovo modré šatky. Sú to prevažne kočovníci pohybujúci sa po území niekoľkých afrických štátov. A na pomery konzervatívneho regiónu ide o pomerne progresívne islámske spoločenstvo.

slovakia

left justify in out

Berberský národ Tuarégov už dlhé storočia putuje Saharou, najmä naprieč Alžírskom, Mali, Nigérom, Burkinou Faso a Líbyiou. Smer cesty často udávajú nevedome, na ktorú sa Tuarégovia spoliehajú na svoju zvýšenú citlivosť čuchu a chuti. Ide teda o kmeň z dávnych čias a veľmi progresívnu spoločnosť, ktorá si zachovala svoju tradíciu aj po prijatí islámu.

 

 

Týká sa to najmä postavenia žien. Tie si svoje tváre nezahaľujú a slobodu si môžu užívať so všetkými sexuálnymi partnermi, s koľkými chcú. Tuarégovia majú dokonca zvláštny rituál. Mladík na ťave príde k stanu svojej milej, vojde dovnútra cez bočný vstup a nad ránom sa zasa vytratí. Nikto sa nad tým nepozastavuje ani vtedy, keď sa na druhý deň zastaví v stane iný chlapec.

 

Ženy si svoju pozíciu držia aj po svadbe. Patria im spoločné zvieratá a stan. Pri rozvode mužom často zostáva iba ťava. Zatiaľ čo muž sa po rozvode vracia k svojej matke, mladú rozvedenú ženu čaká bujarý večierok na oslavu znovuzískanej slobody, ktorú organizujú jej rodičia. A na alternatívnu starostlivosť môžu muži zabudnúť. Tuarégovia zaujímajú zásadný postoj, že "istá je vždy len matka dieťaťa”.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies