Po Európe vyčíňa vietor. Napáchal škody u nás na Slovensku, v susednom Česku, Maďarsku, Poľsku i Nemecku

NETKY.SK • 29 Október 2017, 16:25 • 2 min
Po Európe vyčíňa vietor. Napáchal škody u nás na Slovensku, v susednom Česku, Maďarsku, Poľsku i Nemecku

BRATISLAVA - V dôsledku pretrvávajúceho silného nárazového vetra od nedeľného rána zasahujú hasiči po celom Slovensku ale i susedných krajinách. Hasiči majú v dôsledku silného vetra plné ruky práce.

slovakia

left justify in out

Profesionálni a dobrovoľní hasiči už takmer 10 hodín nepretržite zasahujú pri udalostiach súvisiacich s odstraňovaním následkov silného vetra, ktorý v nedeľu zasiahol veľkú časť územia Slovenska. Informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

 

"Najviac výjazdov je Trenčianskom kraji, kde dovedna vykonalo 180 hasičov až 60 výjazdov k udalostiam rôzneho charakteru," uviedla Farkasová. Hasiči v Trnavskom kraji zasahovali v 40 prípadoch, v Nitrianskom kraji zaznamenali 30, v Bratislavskom kraji 25, v Banskobystrickom kraji 21, v Žilinskom 18, v Košickom a Prešovskom kraji osem, resp. päť zásahov.

 

"Hasiči najčastejšie pomáhajú pri popadaných stromoch, ktoré blokujú štátne cesty a ohrozujú zaparkované vozidlá. Na niektorých miestach spôsobili stromy spadnuté na elektrické vedenie niekoľkohodinový výpadok energie. K výjazdom súvisiacim s dnešnou veternou smršťou bolo doposiaľ vyslaných takmer 700 profesionálnych a dobrovoľných hasičov, pričom desiatky zásahov stále prebiehajú," doplnila Farkasová.

 

Slovensko dnes zasiahol silný vietor. Na juhozápade krajiny a v horských oblastiach vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahu najvyššieho, 3. stupňa pred silným vetrom. V nárazoch dosiahol rýchlosť až 126 km/h.

 

Popadané stromy a vyliate Labe v Hamburgu 


Hasiči odstaňujú spadnutý strom na auto v Hamburgu. V dôsledku silného vetra a dažďa sa v nemeckom Hamburgu vyliala rieka Labe. Silný vietor napáchal škody na celom území severného a východného Nemecka. 

 

Vodou zaliate ulice riekou Labe v prístavnej štvrti v Hamburgu. Automobil stojí na vodou zaliatej ulici.


Víchrica v Česku 

Mimoriadne silný vietor, ktorý zasiahol veľké územie krajiny si doteraz vyžiadal dva ľudské životy. 

 

Maďarsko s rozsiahlymi škodami

 

Maďarskí hasiči museli odstraňovať rozsiahle škody spôsobené víchricou. Na pomoc ich volali v stovkách prípadov, informovala agentúra MTI. Silný vietor lámal konáre, vyvracal stromy a poškodzoval strechy. Na jazere Balaton zastavili v dôsledku silného vlnobitia premávku kompy. Najviac škôd hlásili v Rábsko-mošonsko-šopronskej, Komárom-ostrihomskej, Veszprémskej a Peštianskej župe, kde meteorologická služba vydala najvyšší - červený stupeň varovania pred nárazovým vetrom. Informoval o tom hovorca Celoštátneho úradu ochrany proti katastrofám (OKF) Márton Hajdu. 

 

V okolí mesta Siófok na brehu Balatonu namerali rýchlosť vetra až 135 km/h. Na železničných tratiach Budapešť-Hegyeshalom, Budapešť-Nagykanizsa, Budapešť-Pécs a ďalších meškali vlakové spoje. Na príčine boli popadané konáre a stromy a poškodené elektrické vedenie. OKF zatiaľ v súvislosti s víchricou nezaznamenala žiadne zranenia. 

 

Poľský Orkán úradoval 

 

Najmenej dvaja ľudia zahynuli a šesť utrpelo zranenia v nedeľu v Poľsku, ktoré zasiahol orkán Grzegorz. Hasiči do skorých popoludňajších hodín zasahovali viac ako 3440-krát, informovala spravodajská televízia TVN24.

 

Orkán v Poľsku si vyžiadal dve obete a spôsobil rozsiahle škody

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies