Víchrica spôsobila v Británii a Francúzsku problémy v doprave i výpadky prúdu

NETKY.SK • 28 Marec 2016, 20:20 • 2 min
Víchrica spôsobila v Británii a Francúzsku problémy v doprave i výpadky prúdu

LONDÝN - Silný vietor sužoval dnes Britániu a západné Francúzsko.

slovakia

left justify in out

V regióne narušil leteckú i námornú dopravu a viedol k uzavretiu prístavu v Doveri, píše agentúra Associated Press (AP).

 

Pasažieri informovali o hrôzu naháňajúcich pokusoch o pristátia v Londýne za mimoriadne silného vetra v čase, keď víchrica Katie spôsobila odklonenie alebo zrušenie približne 130 letov na letiskách Gatwick a Heathrow.

 

Cestujúci z letu z Budapešti na letisko Gatwick pre britskú agentúru PA povedal, že mnohí pasažieri boli takí vystrašení, až sa rozplakali od úľavy, keď stroj po odklonení napokon pristál v Birminghame.

 

Prístav v Doveri zatvorili pre vietor a rozbúrené more dnes dopoludnia a pozastavené tak boli trajekty medzi Francúzskom a Britániou. Prístav medzičasom znova otvorili, trajektové spoločnosti však hlásili meškanie vzhľadom na spomalenie plavidiel v zlom počasí.

 

Bez elektriny ostalo približne 100.000 domov v Británii, keď časti krajiny zasiahol vietor s rýchlosťou až do 170 kilometrov za hodinu. Meteorologický úrad varoval pred možnými vážnymi záplavami na juhozápade Anglicka.

 

Varovanie pred silným vetrom vydali pre Londýn a časti juhovýchodného Anglicka. Zo severu Anglicka a z Walesu hlásili prudké dažde. Dopravná polícia v strednom Anglicku vystíhala pred "príšernými" podmienkami na cestách a ľuďom odporučila, aby na Veľkonočný pondelok nevychádzali von.

 

V Bretónsku na západe Francúzska postihli výpadky prúdu 35.000 zákazníkov. Francúzski meteorológovia upozornili na "veľmi nestálu" situáciu a vydali výstrahy pred silným vetrom alebo vlnami pre desať pobrežných oblastí. Nárazy vetra podľa nich môžu na pobreží miestami dosiahnuť až do 140 kilometrov za hodinu.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies