Víchrica poškodila takmer dva milióny stromov!

NETKY.SK • 19 Máj 2014, 13:21 • 2 min
Víchrica poškodila takmer dva milióny stromov!

BRATISLAVA - Víchrica, ktorá koncom minulého týždňa zasiahla Slovensko, poškodila takmer dva milióny stromov.

slovakia

left justify in out

Agentúru SITA o tom informovala Michaela Kroková z odboru komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Následky vyčíňania živlov sú podľa ministerstva porovnateľné s veternou kalamitou z roku 2004. Podľa štátneho podniku Lesy SR sa počet poškodených stromov rovná približne polovici plánovanej celoročnej ťažby.

 

Najhoršia situácia je na Gemeri, Horehroní, Orave a Šariši. "Štátny podnik Lesy SR presmeruje všetky voľné kapacity do miest najviac postihnutých víchricou a zároveň utlmí plánovanú ťažbu," povedal generálny riaditeľ podniku Ctibor Határ. "Je dôležité, aby sa kalamitné drevo čím skôr spracovalo a neznehodnotilo sa.“ Na rozdiel od víchrice spred desiatich rokov boli podľa Határa poškodené najmä bukové porasty, ktoré vzhľadom na podmáčanú pôdu vietor často vyvrátil aj s koreňmi. Podnik preto s okamžitou platnosťou zastavil plánovanú ťažbu listnatého dreva a ťažbové čaty presunie do postihnutých lokalít. 

 

Pracovníci Lesov SR stále škody po víchrici spresňujú, takže nie je vylúčené, že konečné číslo bude ešte vyššie. Rýchle spracovanie kalamity je dôležité najmä pri drevinách ako buk, kde môže vplyvom teplého počasia dôjsť k znehodnoteniu dreva, a smrek, kde hrozí opätovné premnoženie lykožrúta a sekundárnej podkôrnikovej kalamity. Tej napríklad po roku 2004 podľahlo viac stromov ako zničila samotná veterná smršť.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona