Viceprezident volal na Cyprus pre napätie s Tureckom

NETKY.SK • 1 November 2014, 17:08 • 2 min
Viceprezident volal na Cyprus pre napätie s Tureckom

NIKÓZIA - Americký viceprezident Joe Biden sa v piatok spojil s cyperským prezidentom Níkosom Anastasiádesom, aby vyjadril obavy z narastajúceho napätia medzi gréckocyperskou vládou v Nikózii a Tureckom.

slovakia

left justify in out

Vzťahy medzi Nikóziou a Ankarou sa zhoršili v súvislosti so sporom vo veci výskumu nálezísk plynu v okolí ostrova. Druhý muž administratívy prezidenta Baracka Obamu vyjadril rešpekt k cyperskej suverenite i právu na rozvoj svojich prírodných zdrojov v rámci svojej zóny. Biden, ktorý v máji stredomorský ostrov navštívil, podľa Bieleho domu zároveň zdôraznil potrebu diplomatických rokovaní s cieľom upokojiť napätie. Spolu s prezidentom cyperských Grékov sa taktiež zhodli na potrebe zjednotiť ostrov.

 

Národnostne zmiešaný Cyprus vstúpil v roku 2004 do EÚ ako celok, hoci v skutočnosti je už desiatky rokov rozdelený na dve časti. Severocyperská turecká republika, ktorú uznáva iba Turecko, spojenec USA, vznikla po obsadení tureckými vojskami v reakcii na puč s cieľom pripojiť ostrov ku Grécku. Väčšina medzinárodného spoločenstva uznáva výhradne legitimitu gréckocyperskej vlády kontrolujúcej južnú časť ostrova. Desiatky rokov trvajúce vyjednávanie o urovnaní sporu pod záštitou OSN doteraz nebolo úspešné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies