Viceprezident USA Mike Pence začal v Estónsku štvordňovú cestu po Európe

NETKY.SK • 31 Júl 2017, 16:15 • 2 min
Viceprezident USA Mike Pence začal v Estónsku štvordňovú cestu po Európe

TALLINN - Americký viceprezident Mike Pence dnes pricestoval do Estónska, kde začne svoju štvordňovú cestu po Európe, v rámci ktorej navštívi aj Gruzínsko a Čiernu Horu.

slovakia

left justify in out

Viceprezident Pence dnes potvrdil, že Spojené štáty sú oddané myšlienke kolektívnej obrany NATO. Na návšteve Estónska zdôraznil, že Washington sa aj naďalej cíti viazaný Článkom 5 Severoatlantickej zmluvy, ktorý o tomto záväzku hovorí. "Za prezidenta Donalda Trumpa Spojené štáty stoja pevne za záväzkom kolektívnej obrany obsiahnutom v Článku 5. Útok na jedného z nás je útokom na nás všetkých," vyhlásil Pence po stretnutí s hlavami štátov všetkých troch pobaltských krajín v estónskom Tallinne.

Prezidentky Estónska a Litvy Kersti Kaljulaid a Daliu Grybauskaite a prezidenta Lotyšska Raimondsa Vejonisa americký viceprezident uistil, že prezident Trump považuje "bezpečnosť za základ našej prosperity".
 

V estónskom hlavnom meste Tallinn sa stretne s prezidentmi troch pobaltských republík.

 

Pence bude ešte dnes rokovať s tamojším premiérom Jürim Ratasom. Na programe ich rozhovorov sú témy ako súčasné predsedníctvo Estónska v Rade Európskej únie, obchod, kybernetická bezpečnosť a napätie v Baltskom mori, kde NATO i Rusko v uplynulých rokoch posilnili svoju vojenskú prítomnosť.

 

Očakáva sa, že Pence zdôrazní vzájomné vzťahy medzi Tallinnom a Washingtonom, a poďakuje sa estónskym činiteľom za venovanie dvoch percent HDP krajiny do spoločných obranných výdavkov Severoatlantickej aliancie. Pence by mal tiež potvrdiť ochranu pobaltských štátov pred údajnou ruskou agresiou.

 

Pence sa v pondelok stretne s prezidentmi Estónska, Lotyška a Litvy. Následne sa presunie do Gruzínska, kde potvrdí podporu územnej celistvosti a suverenite štátu. Gruzínsko je jedinou krajinou na jeho ceste, ktorá nie je členom NATO a podobne ako Ukrajina zažila ruské zasahovanie do vnútorných záležitostí.

 

V Tbilisi sa stretne s prezidentom Giorgim Margvelašvilim a premiérom Giorgim Kvirikašvilim.

 

V Čiernej Hore sa viceprezident zúčastní na oslavách júnového vstupu krajiny do NATO. V stredu bude hosťom samitu Jadranskej charty, ktorý sa bude konať v hlavnom meste Podgorica. Zdôrazní tam záväzky USA voči krajinám západného Balkánu a význam politických reforiem, dobrej vlády i právneho poriadku.

 

Pence sa tu stretne s čiernohorským prezidentom Filipom Vujanovičom a premiérom Duškom Markovičom. Na samite sa tiež očakáva účasť lídrov Albánska, Bosny a Hercegoviny, Chorvátska, Kosova, Macedónska, Slovinska a Srbska. Pence v stredu ukončí svoju štvordňovú cestu po Európe a odletí späť do vlasti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies