Viceprezident USA Joe Biden začal krátku návštevu Srbska a Kosova

NETKY.SK • 16 August 2016, 12:35 • 2 min
Viceprezident USA Joe Biden začal krátku návštevu Srbska a Kosova

BELEHRAD - Americký viceprezident Joe Biden dnes odštartoval krátku návštevu Srbska a Kosova. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Ostrieľaný politik bol ešte ako zákonodarca popredným obhajcom medzinárodného zásahu zameraného na zastavenie balkánskych vojen v 90. rokoch 20. storočia a podľa očakávania sa bude počas návštevy venovať aj problému napätí v tomto regióne.

 

Program Bidenovej cesty nebol zverejnený, ale očakáva sa, že viceprezident bude na svojej prvej zastávke v srbskej metropole Belehrad diskutovať o blízkych vzťahoch Srbska s Moskvou.

 

Kandidátska krajina na členstvo v Európskej únii Srbsko sa už tradične obracia o pomoc na svojho spojenca Rusko a odmietla sa zapojiť do západných sankcií proti Moskve za jeho úlohu v ukrajinskej kríze.

 

Biden možno otvorí aj prípad nevyriešených vrážd troch amerických občanov po vojne v Kosove v roku 1999 a tiež kauzu podpálenia amerického veľvyslanectva v roku 2008, domnieva sa DPA.

 

Zavraždených bratov naposledy videli živých vo väzbe srbskej polície. Ich pozostatky našli v roku 2001 v masovom hrobe spolu s telami etnických Albáncov, zabitých v Kosove a pochovaných na východe Srbska.

 

Veľvyslanectvo USA bolo podpálené počas nepokojov v Belehrade po vyhlásení nezávislosti Kosova od Srbska vo februári 2008 - tento politický krok totiž schvaľovali USA aj západné veľmoci.

 

Biden bude podľa očakávania vyvíjať tlak, aby Kosovo dôraznejšie zasahovalo proti korupcii. Kosovo je skalným spojencom USA, keďže Washington naliehal na NATO, aby v roku 1999 podniklo intervenciu proti Srbsku a ukončilo tak vojnu.

 

Po Bidenovom zosnulom synovi Josephovi, ktorý v máji 2015 zomrel na rakovinu mozgu, pomenujú v kosovskej metropole Priština ulicu. Kosovo tak urobí z vďaky za Bidenovu podporu kosovskému boju za nezávislosť od Srbska.

 

Americký viceprezident má tiež v oboch metropolách vyvíjať tlak na to, aby boli do praxe rýchlejšie zavedené dohody vyrokované Európskou úniou, zamerané na normalizáciu diplomatických vzťahov medzi Kosovom a Srbskom.

 

Srbsko oficiálne neuznáva Kosovo ako nezávislý štát.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies