Viceprezident Google zoskočil z vyše 41 km nad zemou a prekonal rýchlosť zvuku

NETKY.SK • 25 Október 2014, 17:05 • 2 min
Viceprezident Google zoskočil z vyše 41 km nad zemou a prekonal rýchlosť zvuku

LOS ANGELES - Viceprezident spoločnosti Google Alan Eustace prekonal v noci nadnes svetový výškový rekord zoskokom z výšky 41.419 metrov nad zemou oblečený v skafandri, informovala dnes tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Hore nad americký štát Nové Mexiko, na okraj kozmu, ho vyniesol balón naplnený héliom. Jeho voľný pád dosiahol rýchlosť 1321 km/h a prekonal rýchlosť zvuku, uviedla spoločnosť Paragon Space Development.
      

"Bolo to úžasné," citovala rekordéra agentúra DPA. "Videl som temnotu vesmíru a jednotlivé vrstvy atmosféry, čo som predtým ešte nikdy nevidel." Prekonal tým doterajší rekord Rakúšana Felixa Baumgartnera, ktorý tiež zoskočil v skafandri z výšky približne 39 kilometrov nad zemou v roku 2012.
      

Zoskok bol súčasťou projektu spoločnosti Paragon Space Development vyvinúť technológiu pre výskum stratosféry vo výške nad 30.000 metrov. Päťdesiatsedemročný Eustace, pilot a parašutista, je viceprezidentom Google pre vedomosti.
      

Výstup balónom mu trval asi 2,5 hodiny. Po zoskoku voľným pádom si vo výške asi 5500 metrov nad zemou otvoril padák a klesal s ním asi 15 minút.
      

"Vždy som rozmýšľal: čo keby sme dokázali navrhnúť systém, ktorý by umožnil ľuďom preskúmať stratosféru rovnako ľahko a bezpečne ako skúmajú oceán?" povedal Eustace. "Dúfam, že s pomocou prvotriedneho tímu StratEx sme povzbudili ďalších, aby skúmali túto časť sveta, o ktorej toho stále vieme tak málo," dodal.
      

Riskantný zoskok Eustace uskutočnil v tichosti, na rozdiel od zoskoku Baumgartnera sponzorovaného energetickým nápojom Red Bull. Ďalším rozdielom bolo, že Baumgartner stúpal hore v kapsule, zatiaľ čo Eustace mal balón pripevnený priamo ku svojmu skafandru, dodala DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona