Vicepremiér Džamíl: Boje v Sýrii uviazli na mŕtvom bode

NETKY.SK • 20 September 2013, 07:12 • 2 min
Vicepremiér Džamíl: Boje v Sýrii uviazli na mŕtvom bode

LONDÝN - Dosiahnuť úplné víťazstvo v sýrskom konflikte nie sú momentálne schopné ani vládne sily, ani povstalci. Uviedol to sýrsky vicepremiér Kadrí Džamíl pre britský denník Guardian, ktorý rozhovor zverejnil vo štvrtok.

slovakia

left justify in out

"Táto nulová rovnováha síl sa chvíľu nezmení," citovala z rozhovoru s Džamílom agentúra Reuters. Pripomenula, že občianska vojna si od roku 2011 vyžiadala viac ako 100.000 ľudských životov. Povstalci momentálne kontrolujú veľké oblasti v krajine, lepšie vyzbrojené vládne sily, lojálne prezidentovi Bašárovi Asadovi, majú zasa pod kontrolou Damask a kľúčové vojenské základne.

"Ani ozbrojená opozícia, ani režim neodkážu poraziť druhú stranu," konštatoval Kadrí Džamíl. Na otázku, s akými návrhmi by sýrska vláda prišla na mierovú konferenciu, o ktorú sa snažia veľmoci, odpovedal: "Ukončenie vonkajšej intervencie, prímerie a začiatok mierového politického procesu takým spôsobom, aby si Sýrčania mohli dopriať sebaurčenie bez vonkajšej intervencie a demokratickým spôsobom."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona