Viceguvernér ČNB odmietol záporné sadzby

NETKY.SK • 23 Máj 2016, 11:53 • 2 min
Viceguvernér ČNB odmietol záporné sadzby

PRAHA - Česká centrálna banka (ČNB) by v prípade potreby ďalšieho uvoľnenia menovej politiky nemala zaviesť negatívne úrokové sadzby, ale posunúť hladinu svojho kurzového záväzku.

slovakia

left justify in out

Uviedol to v pondelok viceguvernér ČNB Mojmír Hampl. Centrálna banka by musela zasiahnuť, ak sa inflačné očakávania začnú destabilizovať, povedal Hampl pre denník E15. Dodal však, že v súčasnosti ide o teoretický scenár.

 

Česká centrálna banka po zasadnutí 5. mája uviedla, že je pripravená ešte viac oslabiť korunu tým, že posunie maximálne prípustnú hranicu jej posilnenia na slabšiu úroveň. Banka by to urobila, ak by nastal systematický pokles inflačných očakávaní.


Guvernér ČNB Miroslav Singer po zasadnutí uviedol, že vedenie banky diskutovalo o možnosti posunúť úroky do negatívneho teritória. Viceguvernér banky Vladimír Tomšík následne spresnil, že na vážnu diskusiu o tejto téme na májovom zasadnutí nebol dôvod.


Politiku udržiavania kurzu českej koruny blízko hranice 27 CZK/EUR naštartovala ČNB v novembri 2013 zhruba rok po tom, čo v snahe odvrátiť deflačné riziká stlačila úrokové sadzby takmer na nulu. Cieľovú medziročnú infláciu si ČNB naplánovala na úrovni 2 %. Od tejto hodnoty sa môže odchýliť oboma smermi o jeden percentuálny bod. V apríli bola medziročná inflácia v ČR na úrovni 0,4 %, čo znamená, že v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom stagnovala.

(1 EUR = 27,025 CZK)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona