Víťazom prezidentských volieb je Rosen Plevneliev

NETKY.SK • 31 Október 2011, 22:52 • 2 min
Víťazom prezidentských volieb je Rosen Plevneliev

Víťazom prezidentských volieb je Rosen Plevneliev

slovakia

left justify in out

img

V druhom kole prezidentských volieb v Bulharsku zvíťazil kandidát vládnucej stredopravej strany Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB) Rosen Plevneliev. Vyplýva to z dnes zverejnených oficiálnych výsledkov.
Favorizovaný Plevneliev (47) získal v nedeľňajších voľbách 52,5 percenta hlasov. Jeho súpera, kandidáta opozičnej Bulharskej socialistickej strany (BSP) a bývalého ministra zahraničných vecí Ivajla Kalfina (47), podporilo 47,4 percenta voličov, oznámila ústredná volebná komisia po spočítaní 98 percenta odovzdaných hlasov.
Plevneliev, niekdajší minister pre regionálny rozvoj, nahradí vo funkcii bývalého socialistu Georgiho Parvanova, ktorý nemohol kandidovať vzhľadom na obmedzenie dvoch funkčných období.
Strana GERB premiéra Bojka Borisova zbavila socialistov vlády vo voľbách v roku 2009. Obsadenie postu prezidenta, ktorý má síce obmedzené právomoci a oficiálne nemôže byť členom politickej strany, jej uľahčí presadzovanie nových zákonov, pretože je nepravdepodobné, že by Plevneliev vetoval zákony vlády.Zdroj: TASR/Reuters, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies